Slovenija > Črna kronika
21672 ogledov

Tadejo ubila prekmurska gibanica, mama zdaj hoče to

Tadeja Gregorec facebook Tadeja Gregorec
Za 23-letno študentko Tadejo Gregorec je bilo usodno tekmovanje, kdo hitreje poje prekmursko gibanico. Njena mati zato toži Klub prekmurskih študentov in Zavod Štuk.

Študentka mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Tadeja Gregorec  je v začetku decembra 2019 obiskala prireditev Prekmurska gibanica, ki jo je v Štuku organiziral Klub prekmurskih študentov (KPŠ).

Sodelovala je tudi na tekmovanju, kdo najhitreje poje prekmursko gibanico, ki pa se je sprevrglo v tragedijo. Med jedjo se je nenadoma začela dušiti, zmanjkalo ji je zraka in padla je v nezavest. Po takojšnji prvi pomoči so jo reševalci več kot pol ure oživljali in odpeljali v mariborski klinični center. Po treh mesecih zdravljenja so njene svojce morali seznaniti s kruto resnico, da ni nobene možnosti za njeno okrevanje.

Umrla malo pred 24. rojstnim dnevom

Starši so jo negovali doma v Lemerju pri Puconcih, oče je tudi pustil službo in postal njen asistent. Menda se je odzivala in razumela dogajanje okoli sebe, a povedati ni mogla ničesar. Umrla je slab mesec pred 24. rojstnim dnevom, ki bi ga praznovala 19. decembra.

Organizator KPŠ se je oglasil takoj po nesreči: "Na tradicionalni študentski prireditvi Prekmurska gibanica v Mariboru, 3. decembra 2019, je prišlo do nesreče med nagradno igro, kjer je ena udeleženka potrebovala nujno medicinsko pomoč. Prvo pomoč smo ji nudili nemudoma na kraju dogodka vse do prihoda reševalne ekipe. Uradnih podatkov s strani UKC Maribor o njenem stanju, žal, nimamo. V Klubu prekmurskih študentov smo globoko pretreseni in v šoku. Želimo si, da bi se njeno zdravstveno stanje čimprej izboljšalo. Toliko zaenkrat z naše strani in hvala za razumevanje."

Tuja krivda izključena

Z mariborske policijske uprave so po preiskavi sporočili, da je tuja krivda izključena, in o tem obvestili tamkajšnje okrožno državno tožilstvo. Čeprav torej razlogov za kazenski pregon ni bilo, pa je skrbnica Tadeje, mama Suzana, v njenem imenu na pravdnem oddelku sodišča v Murski Soboti vložila tožbo zoper KPŠ in Zavod Štuk, v kateri je zahtevala 50.000 evrov odškodnine zaradi škode, ki jo je njena hčerka utrpela kot posledico zadušitve s sladico, poleg tega na prireditvi naj ne bi bilo ustrezne zdravstvene oskrbe.

Na lanskem septembrskem naroku je KPŠ ponudil nek znesek za poravnavo, a do te ni prišlo, zato se je decembra začela pravda. Sodnica Marjetica Logar Škerget je včeraj zaslišala Alena Lončarja, zdajšnjega predsednika KPŠ, ki je bil pred slabimi petimi leti zadolžen za organizacijo prireditve, in direktorja Zavoda Štuk Miroslava Sarkičeviča.

Za nagrado silvestrovanje v Bratislavi

Kot je pojasnil Lončar, so  med prijavljenimi za tekmovanje naključno izbrali Gregorčevo in dva študenta, potegovali so se za silvestrovanje v Bratislavi. Kot je po poročanju Slovenskih novic povedal Lončar, sicer  diplomirani zdravstvenik, sta fanta gibanico jedla počasi, Tadeja pa je kar hitro v usta stlačila vse tri koščke. Sprva ni opazil, da je kaj narobe, mislil je, da prežvekuje, nato pa je ugotovil, da je naenkrat kolabirala. Z varnostnikom sta jo po njegovih besedah odnesla za oder, kjer ji je skušal pomagati z masažo srca, zatem pa so že prispeli reševalci z zdravnico in jo prevzeli v oskrbo.

Sarkičeviča na prireditvi ni bilo, je pa povedal, da je bila zdravstvena oskrba zagotovljena. KPŠ in Zavod Štuk za neljub dogodek ne prevzemata odgovornosti, saj da niti ni šlo za nevarno dejavnost. Je pa sodnica sprejela predlog Tadejine matere Suzane Gregorec in Zavoda Štuk, da naj o ustreznosti medicinske pomoči mnenje izdela izvedenec medicinske stroke. 

Komentarjev 18
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:57 22.februar 2024.

    Totalno bizarno tekmovanje! Vsak, ki je že kdaj jedel Prekmursko gibanico ve, da ne gre prav lahko po grlu.

  • Toma 19:46 22.februar 2024.

    Tudi s preveč popite tekočine se komot naredi samomor! Vsako pretiravanje je škodljivo!

  • Anja1956 19:18 22.februar 2024.

    Vsako hitro požiranje je smrtno nevarno, tudi če je poleg zdravnik ! Organizacija takšnega početja je idiotsko ravnanje in nadaljno takšno početje prepreči le ustrezna denarna kazen !