Slovenija > Črna kronika
8174 ogledov

Tako je s petletnikom, ki je bil priča umoru svoje mame

Slovenske novice: Silvo Drevenšek, trojni umor, Gerečja vas sobotainfo.com
Na ptujskem sodišču se je z zaslišanjem prvih prič, med njimi tudi oškodovanca, nadaljevalo sojenje Silvu Drevenšku za lanski umor zunajzakonske partnerice in njenih staršev na božični večer v Gerečji vasi pri Ptuju. Tako oškodovanec kot sosedje in sorodniki so pripovedovali, da je obtoženi že nekaj časa grozil nekdanji partnerki in njeni družini.

Sin oziroma brat umorjenih je izpovedal, da so pričakovali, da se bo zgodilo kaj hudega, a nikakor, da bo tako tragično. Vedeli so za njegove grožnje, da bo 24. decembra tekla kri, zato so iskali možnosti varovanja, a so si na predbožični večer in naslednje jutro oddahnili, ker je vse ostalo mirno. Tudi zaradi tega se je odločil naslednji večer preživeti pri svojem dekletu, kar ga je nato tudi rešilo, saj je prepričan, da bi bil sicer tudi sam med žrtvami.

"Večkrat je namreč grozil, da njega ne bodo spravili iz Gerečje vasi in da bo tekla kri," je dejal še danes vidno pretreseni oškodovanec, ki od dogodka skrbi za danes petletnega nečaka, pred očmi katerega je prišlo do zločina. O njem je povedal, da ima še danes posledice ter da obiskuje psihologa, predvsem pa se boji, da bi se vrnil oče, in težko zaspi. Kot je povedal njegov skrbnik, si kljub vsega petim letom očita, da bi lahko več naredil v času, ko se je oče znesel nad njegovo mamo in starima staršema.

Oškodovanec je še povedal, da je dogodek posledice pustil tudi njemu, saj je izgubil vse, težko se odpravi na pokopališče, za vse je ostal sam, zato se skuša čim več družiti. Zavrnil pa je navedbe, da naj bi bila njegova družina žaljiva do Drevenška in ga zmerjala s Haložanom, saj da tudi korenine njegove umorjene mame sežejo v ta del Slovenije.

Dodal je še, da je imel Drevenšek v preteklosti težave z očetom, zaradi česar se mu je ta odpovedal, zato je pri njih kar nekaj časa živel brezplačno in so mu pomagali. Ko je nekdanja partnerica dobila zemljo in so na njej zgradili hišo, pa se je začel obnašati, kot da je vse njegovo, čeprav je pri gradnji pomagala cela družina. Da bi se ga dokončno rešili, so ga želeli izplačati, celo oškodovani je želel najeti kredit.

Priče niso opazile, da bi bil opit

Med pričami so bili danes tudi nekateri sosedje, ki so posredovali ob dogodku, in sorodniki žrtev. Ena od sosed je povedala, da je na dan dogodka slišala kričanje otroka, pozneje pa na dvorišču videla njegovo poškodovano babico, ki je klicala za pomoč. Takrat je bil tam tudi še obtoženi, ki je deloval hladno in mirno, nato pa se je odpeljal. Čeprav sta stala na razdalji meter ali dva, ni zavohala alkohola ali opazila, da bi bil opit.

Čeprav je Drevenšek temu ugovarjal in priči očital, da laže, je njene besede potrdil tudi sosed, ki je poklical policijo po tistem, ko je poškodovana soseda pri njem pozvonila in prosila za pomoč. Tudi njemu obtoženi ni deloval kot močno opit.

Dve od nečakinj pa sta pripovedovali o dogajanju v družini pred tragedijo, ko naj bi Drevenšek mami ene od njiju, kamor je občasno prihajal, napovedal, da bo 24. decembra, na dan, ko so se leto dni prej vselili v novo hišo, tekla kri. Eno od njiju je Drevenšek aprila letos nekajkrat celo klical iz pripora, a se mu je oglasila samo enkrat. Takrat naj bi ji razlagal, da mu je hudo in žal ter da ni vreden, da ga posluša.

Še eden od krajanov, sicer tudi daljni sorodnik družine umorjenih, pa je povedal, da je 22. decembra z otrokoma šel mimo njihove hiše in slišal Drevenška groziti, da bo vse "potamanil". Ko je šel že naprej, je obtoženi prišel za njim in mu dejal, da "mora samo z Lešniki zaključiti, pa bo vse rešeno". Takrat se je zavedal, da gre za resne grožnje, a se ni želel vtikati v družinske zadeve drugih.

Sojenje se bo z zaslišanjem novih prič, med drugim obtoženčevega očeta, nadaljevalo v ponedeljek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • leonardo 12:50 17.september 2021.

    Tudi tisti, ki so vedeli za grožnje in niso prijavili jih imajo na vesti.

  • mph2 16:43 16.september 2021.

    Grozno, bogi otrok. Za takšne pošasti je samo ena kazen poštena, smrtna. In to zelo počasna.