Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

"Tatovi potrebujejo le nekaj sekund"

kraja tat vlom stanovanje vrata Shutterstock
Policisti ovadili dva tatova. Obenem svetujejo, kako se izogniti krajam.

Policisti Policijske postaje Ljubljana Šiška so podali kazensko ovadbo zoper 29-letnega državljana BiH, ki nima urejenega statusa na območju Slovenije, ter 37-letnega slovenskega državljana zaradi suma storitve več tatvin.

Ukradla računalnik, nakit, osebno vozilo, bančne kartice ...

Konec februarja je državljan BiH iz odklenjenega stanovanja v Ljubljani odtujil tablični računalnik, prenosni računalnik, nakit in ključe osebnega vozila znamke Kia ter s tem povzročil za okoli 10 tisoč evrov materialne škode. Ukradel je avto in se odpeljal.

V začetku marca je osumljeni v Kamniku odtujil še registrski tablici z vozila R Twingo in jih namestil na kio. Policisti so pred dnevi osumljencu med izvajanjem nalog javne varnosti zasegli ključe avtomobila in v bližini odtujeno osebno vozilo izsledili.

V preiskavi je bilo še ugotovljeno, da sta osumljena tudi kaznivih dejanj vlomov v stanovanji v Ljubljani (konec februarja), iz katerih sta odtujila nakit in bančne kartice skupaj z osebnimi gesli (PIN-kodami) ter nato kartice uporabljala pri dvigih na bančnih avtomatih in v prodajalnah.

Osumljenca, ki sta že bila obsojena za premoženjska kazniva dejanja, sta bila privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

Preverite, ali so vrata zaklenjena

Policisti ob tem ponovno opozarjajo, da je treba stanovanja, hiše in druge objekte zaklepati, pri tem pa nujno preveriti, ali so vrata dejansko zaklenjena. Stanovalci naj zaklepajo vrata, tudi če so odsotni krajši čas (kadar na primer odnesejo smeti, gredo do sosedov in podobno).

Storilci potrebujejo le nekaj sekund, da pregledajo mesta,  na katerih so predvidoma vrednejši predmeti (na policah v hodnikih ob vhodnih vratih, kjer se odložijo denarnice, ključi avtomobilov ...) in jih odtujijo. Policisti še opozarjajo, da kartice (plačilne, kreditne) in osebna gesla (PIN-kode) ne spadajo skupaj. Ob morebitni odtujitvi kartice in osebnega gesla se praviloma zgodijo zlorabe kartic.

Komentarjev 2
  • pesjan 13:39 15.marec 2014.

    izgo iz SLO za vedno...

  • alojzr 14:13 14.marec 2014.

    ...zoper 29-letnega državljana BiH, ki nima urejenega statusa na območju Slovenije...Butelj, tukaj krade. Naj gre raje v Bruselj, po odškodnino za izbrisane.