Slovenija > Črna kronika
60 ogledov

Teden, podaljšan na šest let

Caraus in Oxani Nada Černič Cvetanovski
Sodba. Šest let ječe romunskemu ponarejevalcu, ki je v Sloveniji deloval en teden.

"Kazniva dejanja, ki ste jih izvršili, so družbeno nevarna in kriminalna," je ob razglasitvi šestletne zaporne kazni in plačilu 46 tisoč evrov denarne kazni Romunu Aleksandruju Carausu povedal sodnik Almir Kurspahić. Caraus pa je prepričan, da ni oškodoval Slovenije in njenih državljanov ter da bi morala biti zato Slovenija do njega milejša. "Sodišče razmišlja drugače kot vi," je bil neizprosen sodnik. Sostorilec Andrian Oxani je bil obsojen na eno leto in dva meseca zapora ter plačilo 36 tisoč evrov.

Usodna kontrola na meji

Ko so policisti oktobra lani na mejnem prehodu Obrežje preverjali štiri potnike, ki so z avtobusom potovali iz Ljubljane proti Zagrebu, so v torbah romunskih potnikov odkrili celotno delavnico za ponarejanje dokumentov: multifunkcijsko napravo, prenosni računalnik, skener s tiskalnikom, napravo za plastificiranje, deset mobilnih telefonov in več kot 50 kosov zaščitne folije, poleg tega pa dobrih 13 tisoč evrov ter 1.300 ameriških dolarjev.

Ponarejevalca sta s seboj nosila 131 ponarejenih osebnih izkaznic Romunije z različnimi osebnimi podatki in serijskimi številkami ter ponarejen potni list. Na sto izkaznicah je bila pod različnimi imeni fotografija Carausa; na nekaterih z brado, na drugih brez nje.

Alibi za Romuna


Preiskava je pokazala, da sta obsojenca v Sloveniji bivala en teden. S Carausom je v sobi bival še en državljan Romunije, ki ga policija še išče. V hotelu sta očitno ponarejala dokumente in v tem tednu v Ljubljani v poslovalnicah Nove Ljubljanske banke opravila več dvigov v znesku slabih deset tisoč evrov, izkazovala pa sta se s ponarejenimi izkaznicami. Denarni prilivi so večinoma prihajali iz Združenih držav Amerike.

Pokesala sta se

Oxani, ki je bil očitno “na praksi” pri Carausu in je imel pri kriminalnih akcijah majhno vlogo, je dejanje priznal in se pokesal, zato je dobil milo kazen. Tudi Carausu, ki ga po podobnih kriminalnih dejanjih poznajo tudi v Nemčiji in na Češkem, je zdaj žal, kljub temu pa vztraja, da njegova kazniva dejanja niso nevarna in da je kazen previsoka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.