Slovenija > Črna kronika
40100 ogledov

Umor: Prišla sta po avto, vreden 600 evrov, končalo se je z dvema mrtvima

Branko Krklec D. M.
Branko Krklec je lani ustrelil pomočnico in pomočnika izvršitelja, ki sta prišla po avto, vreden 600 evrov.

Za pomočnika sodnega izvršitelja Natašo Zadravec Klement in njenega nečaka Aleksandra Klementa se je verjetno le rutinska naloga, zaseg avtomobila – citroën je bil vreden vsega 600 evrov – 24. februarja lani končala na najbolj tragičen način. Sedemindvajsetletnik je za posledicami strelnih ran umrl takoj, 42-letnica pa v bolnišnici.

Zasegli že hišo v Rogaški Slatini

Dvojnega umora je obtožen 67-letni Branko Krklec, upokojeni slikopleskar, ki se je v vasico Škofija nad Šmarjami pri Jelšah skupaj z ženo priselil pred približno temi leti. Zasegli so jima namreč tudi hišo v Rogaški Slatini, dolgove si je menda nabral, ker mu naročniki niso plačali opravljenega dela.

Tokrat je bila dolžnica njegova soproga, ki pa je njega pooblastila, da uredi njene zadeve. Tako se je usodnega dne Krklec pogovarjal s pomočnikoma sodnega izvršitelja, a so besede kmalu prerasle v prepir. "Rekel sem jima, da je za avto naslednji dan razpisana dražba in še, da je ženin, zato ne dovolim, da ga odpeljeta. S pomočnikom izvršitelja sva se tudi sporekla, zato sem šel v hišo po pištolo. Ko sem se vrnil, se je med nama vnel prepir, žena pa naju je skušala spraviti narazen. V tistem je pomočnik stegnil roko in me z razdalje kakšnih 25 centimetrov poškropil s solzivcem. Naenkrat me je onesposobil, nič nisem videl. Takrat sem enkrat ustrelil v zrak, potem pa se obrnil in ustrelil še dvakrat. Takrat se je zgodilo, kar se je. Tistega trenutka se sploh ne spomnim," je povedal na eni prejšnjih obravnav na celjskem okrožnem sodišču.

Nasprotni mnenji psihiatrov

Tudi danes je zatrdil: "Če me ne bi on pošprical, do tega vsega ne bi prišlo. Ne vem, kaj se je zgodilo, ko je špricnil vame, nisem  nič razmišljal in ne razumem, zakaj se pogovarjamo, da sem."

Nejasno pa je, v kakšnem duševnem stanju je bil v času dejanja. Psihiatrični izvedenec dr. Peter Pregelj je tokrat povedal, da je Krklec sicer podvržen alkoholu, vendar ni odvisen od njega. V času dejanja so bile njegove sposobnosti razumevanja dejanja in obvladovanja zmanjšane, a ne bistveno, vendarle pa, da reagira impulzivno in te impulze težko nadzoruje. Uporaba solzivca nanj ni biološko vplivala, mu je pa povečala stres, pod katerim je bil že tako zaradi samega postopka. Prav nasprotno je bilo januarsko mnenje drugega psihiatra, dr. Dušana Lundra, ki je navedel, da se Krklec ni mogel obvladovati. Sodišče ju bo zato pred koncem sojenja še soočilo.

Veliki senat, ki ga vodi sodnica Gordana Malović, je med drugim sklenil, da bodo po uradni dolžnosti od zbornice slovenskih izvršiteljev pribavili podatke v zvezi s tremi pritožbami na delo pokojnega Aleksandra Klementa, ne bodo pa zaslišali strank v teh postopkih.

Komentarjev 22
  • AN27 10:01 18.maj 2023.

    Ob takih dogodkih bodo šli stroški izterjav v nebo. Sprašujem se, če bodo v tem primeru izvršbe na premoženju manjše vrednosti, kot je bil ta avto, sploh ekonomsko upravičene.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:41 18.maj 2023.

    Dvojnega umora se vsekakor ne da na noben način opravičiti. Dejstvo , da mu niso plačevali njegovega dela , pa pove , kako je gnila država , ki dopušča , da se to dogaja , potem pa sama od človeka ...prikaži več , ki ni dobil poštenega plačila zahteva od tega davek. Mož je bil potisnjen v kot in del krivde , da sta dva morala umreti je tudi na plečih neurejene zakonodaje na tem področju. Tragediji pa je botroval še solzivec , orožje in afektna reakcija možakarja , ki je bil potisnjen v kot.

  • kapibara1 06:56 18.maj 2023.

    Nikoli se ne igrajte s čustvi, psiho posameznika, ki je stisnjen v kot.. Za malenkost bo naredil ogromno štalo... za malenkost