Slovenija > Črna kronika
149 ogledov

Tihotapci pristali na sporazum s tožilstvom

Kranjsko sodišče je včeraj prednostno obravnavalo predloga za stečaj Doma opreme Žurnal24 main
Očistimo Slovenijo. Štirje tihotapci, ki so jih sredi maja prijeli v enem od najobsežnejših razbitij domnevno kriminalne, več kot 60-članske verige tihotapcev, so že priznali svoje kriminalne posle. Sodnica jih je danes obsodila.

Dario Kovačevič, Aleksander Antolov, Damjan Sejdinović in E. R., vsi štirje domnevni tihotapci orožja in drog, so eden za drugim danes pristali na to, da se pogodijo s tožilstvom.

"Se zavedate posledic tega sporazuma in kazni, ki iz tega izhaja?" je najprej pri vseh štirih preverila kranjska sodnica Andrijana Ahačič, ki ji je bil primer Očistimo Slovenijo dodeljen v reševanje. Vsi štirje so sporazum nedvomno potrdili.

Kovačevič prosi za odpravo hišnega pripora

Kovačevič: "Prosil bi, da mi odpravite hišni pripor oziroma mi ga nadomestite z javljanjem na policiji. 
Dejanje obžalujem in česa takega ne mislim več početi. Med hišnim priporom sem bil ves čas doma, poležaval in igral igrice."

Antolov je dejal: "Dejanje obžalujem. Ko sem prišel iz pripora, sem začel živeti z dekletom, rad bi si uredil življenje in ustvaril družino. Ko sem se vrnil iz pripora, sem začel normalno delati. Zaposlen sem v podjetju, delam za tekočim trakom. V službi so z mano zadovoljni, odkar sem prišel iz pripora, pa nimam nobenih težav s policijo."

Sejdinović: "Dejanje priznam in ga obžalujem. Trenutno v Kopru prestajam pripor. Čim prej si želim najti zaposlitev. Delal bom, kar bom dobil. Prej sem že bil zaposlen. Delo bom zagotovo našel tudi zdaj. Delati znam vse. Če bi imel možnost, bi opravljal tudi družbenokoristna dela. Premoženja pa nimam."

E. R., ki je v priporu, je sodnici dejal, da dejanje obžaluje. "Star sem 28 let. Imam osem let delovne dobe. Bil sem poslovodja v treh poslovalnicah Hervisa. Bil sem najboljši prodajalec. S tem dejanjem sem kariero malo zavozil, kar obžalujem. Družina in prijatelji mi stojijo ob strani. Imam ambicije, saj sem veliko razmišljal, in želim si nazaj. Želim delati in 3. decembra bi lahko začel novo zaposlitev. Zato je zdaj vse v vaših rokah, gospa sodnica."

Tožilka se s ponujenimi kaznimi strinjala

Sodnica je Kovačeviću na podlagi pričanja dosodila devet mesecev zapora in denarno kazen. Tožilka je dejala, da je obdolženi dejanje ne le odkrito priznal, temveč tudi podrobno opisal. "Opisal je tudi, da je zaposlen in da se želi vrniti na delovno mesto, kjer ga pričakujejo. To dokazuje, da ima kritičen odnos do dejanja, ki se mu ga očita. Zato je predlagana kazen utemeljena. Predlagam pa tudi, da se mu podaljša hišni pripor."

Glede Antolova je dejala, da je zagotovil, da kaznivih dejanj ne bo več ponavljal. Zato ocenjuje, da je zanj primerna kazen pogojna obsodba, in sicer devet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.  



Strinjala se je tudi Sejdinovićevo kaznijo in predlagala, da se mu podaljša pripor iz enakih razlogov, kot mu je bil odrejen. Za E.R. pa meni, da je dokazal in izkazal kritičen odnos do svojega dejanja, zato ocenjuje, da je predlagana kazenska sankcija po sporazumu eno leto in tri mesece zapora primerna.

Sodnica dosodila

Vsem štirim je sodnica na koncu izrekla točno takšno kazen, kot je bila predlagana oziroma sklenjena s sporazumom. Tako je Antolova obsodila na devet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, E.R. na eno leto in tri mesece, pri čemer bo čez teden delal, vikende pa bo preživljal v zaporu. Kovačeviću je dosodila devet mesecev zapora in denarno kazen v višini 2280 evrov. Sejdinoviću eno leto in pet mesecev zapora.

 

Komentarjev 2
  • feferon 12:32 27.november 2012.

    Večjo korist bi imel, če bi država vsaj varščino za begosumne uvedla. Bi se hitro stanje v blagajni popravilo. kakih 30 000 eur.Pa naj plača in gre drugam. koga boli.

  • Žurnalček 11:33 27.november 2012.

    Priznali , ker še niso njihovi odvetniki pregledali spisa. Priznanje ne pomeni absolutno ničesar . Tožilstvo mora dokazati njihov kriminal. Evo jaz priznam , da sem 1 tono kokaina čez mejo pelu . Spuste jih iz pripora , da pobegnejo ...prikaži večo v tujino, da bande balkanske ne bo treba še futrat par let !!