Slovenija > Črna kronika
52 ogledov

Tovornjak povozil deklico

Žurnal24 main
V četrtek ob 15.06 se je v križišču Tbilisijske in Tomažičeve ceste v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla devetletna deklica.

Kot so sporočili iz ljubljanske policijske uprave, je 45-letni voznik tovornega avtomobila iz Grosuplja v omenjenem križišču zavijal desno in pri tem povozil deklico, ki je pravilno prečkala cesto na zaznamovanem prehodu za pešce. Devetletna deklica iz Ljubljane je zaradi hudih poškodb umrla na kraju nesreče.

Da gre za nevaren odsek, nam je sporočil tudi naš bralec, ki je v pismu zapisal, da je promet na Tbilisijski ulici zelo nevaren zaradi preobremenjenosti odseka in prevelike hitrosti. "Na to sem opozoril policijo pred meseci. Toda namesto ukrepov za izboljšanje prometne varnosti je v nekaj dneh po pismu izginil prometni znak za omejitev 40 km/h na Tbilisijski ulici od semaforiziranega križišča proti poštnemu centru. S tem je bila prometna varnost poslabšana, saj se je dovoljena hitrost tako povečala na 50 km/h," je zapisal bralec in ob tem dodal, da je celotno območje Četrtna skupnost Vič že pred časom predlagalo uveljavitev območja umirjenega prometa, vendar je vse ostalo samo pri predlogu.

Na ljubljanski policijski upravi so za zurnal24.si zapisali, da Tbilisijska cesta ne izstopa po številu prometnih nesreč in da policisti niso obravnavali nobene prometne nesreče na tem odseku, "lahko pa, da se je pripetila kakšna nesreča I. kategorije (samo materialna škoda), pri kateri so se udeleženci sami dogovorili". Zapisali so še, da ob vozišču poteka hodnik za pešce in da promet v križišču, kjer se je zgodila prometna nesreča, ureja semafor. Poleg tega pa je postavljena tudi prometna signalizacija, ki opozarja na pešce in varno šolsko pot. "Na Tbilisijski cesti je postavljen preventivni radar, ki ga je postavil Svet za preventivo in varnost Mestne občine Ljubljana. Tudi policisti občasno opravljajo meritve hitrosti," so zapisali na Policijski upravi Ljubljana in dodali, da policija posebnih ukrepov pristojnim službam ni predlagala.

Za odgovore smo se obrnili tudi na Mestno občino Ljubljana, kjer so za zurnal24.si iz oddelka za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili, da je ˝križišče Tomažičeve in Tbilisijske semaforizirano in kot tako varno, vendar kljub temu lahko nekdo od udeležencev v prometu ne upošteva prometne signalizacije ali pravil, kar privede do neželenih posledic, zlasti pri nespoštovanju rdeče luči na semaforju.˝ Ob tem so zatrdili, da hitrosti niso povišali in da je hitrost na Tbilisijski pred križiščem z obeh smeri omejena na 40 km/h. ˝Posebej je označena šola z obvestilno tablo in posebej nevarnost »Otroci na cesti« s prometnim znakom,˝  so zapisali in dodali, da se Policijska postaja Vič nahaja neposredno ob križišču, ˝zato najbrž tudi ni ovir glede meritev hitrosti – vendar je ta naloga v pristojnosti Policije˝. Glede predloga za razglasitev odseka kot Območje umirjenega prometa pa na ljubljanski občini menijo, da je Tbilisijska cesta mestna zbirna cesta in kot taka namenjena prometu. ˝Zato ni možno, da bi jo deklarirali kot »Območje umirjenega prometa«, kjer je možna igra otrok na vozišču in morajo motorna vozila prepuščati prednost pešcem,˝ so še zapisali na MOL.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.