Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

Tovornjak skrival 54 trupel

Več kot polovica mjanmarskih prebežnikov ni preživela kalvarije v hladilnem tovo Žurnal24 main
Na Tajskem so odkrili hladilni tovornjak, ki je skrival zmrznjena trupla 54 prebežnikov iz sosednje države Mjanmar.

Torsak Harnsanam, uslužbenec policijske postaje v mestu Suksumran na jugu Kitajske, je povedal, da so v sredo prejeli klic nekega meščana, ki jih je opozoril na stoječi hladilni tovornjak za prevoz rib, ki naj bi skrival več zmrznjenih trupel. Policisti so takoj ukrepali in v hladilnem tovornjaku odkrili 54 trupel ter 47 preživelih mjanmarskih prebežnikov. Večino preživelih so prepeljali v bolnišnice, saj trpijo za simptomi podhladitve, dehidracije in pomanjkanja kisika.

Policisti odnašajo trupla zmrznjenih Mjanmarcev. © AFP

 
Kalvarija nesrečnih Mjanmarcev
Preživeli prebežniki so policistom povedali, da so najprej z ribiškimi ladjami pripotovali iz Mjanmara na Tajsko, kjer so jih nato naložili na hladilni tovornjak, ki naj bi jih prepeljal na območje turističnega mesta Phuket na jugu Tajske. Zaradi izjemno nizkih temperatur so bili potniki življenjsko ogroženi. Nekateri poskušali z vzklikanjem voznika tovornjaka opozoriti na nevzdržne razmere. Voznik je po navedbah prič ustavil, pregledal stanje v prostoru, kjer so bili nastanjeni ilegalci, ko pa je videl, da so številni že zamrznili, naj bi zbežal.

Tajska policija že poizveduje za kriminalno združbo, ki je izvedla prevoz ilegalnih prebežnikov. Združba naj bi za prevoz od vsakega Mjanmarca zahtevala plačilo pet tisoč bahtov oziroma 155 dolarjev.

Relativno razvita Tajska je cilj številnih prebivalcev manj razvitih okoliških držav, kot so Laos, Kambodža in Mjanmar. Na Tajskem naj bi bilo zaposlenih več kot dva milijona Mjanmarcev, polovica ilegalno, polovica pa legalno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.