Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Tovšakova se ni zagovarjala

slovenija 30.03.12, Hilda Tovsak, afera Cista Lopata, cista lopata,  sodba, sodi Anže Petkovšek
Na celjskem sodišču se je začela obravnava zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak v primeru Rimskih term.

Prejšnjo sredo je celjsko okrožno sodišče obravnavo zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak v primeru Rimskih term preložilo.

Vzrok je bilo slabo zdravstveno stanje Tovšakove. Po mnenju izvedenca psihiatrične stroke pa je Tovšakova sposobna spremljati obravnave, vendar s časovnimi omejitvami. Tako se je danes začelo sojenje. Tovšakova, ki se ni zagovarjala, očitke iz obtožnice zavrača. Meni, da očitanega kaznivega dejanja ni storila. 

Kje je podpis?

Tožilec Stanislav Pintar v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Čeprav je Pintar danes povedal, da je na zaseženih dokumentih podpis Tovšakove, pa njen zagovornik po uradni dolžnosti Igor Inkret pravi, da dokumenta z njenim podpisom še ni zasledil.

Zanikala krivdo

Sta pa krivdo priznala nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin in
nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer. Bogatinu so naložili 16-mesečno zaporno kazen, a mu v zapor ne bo treba. Namesto tega mora odpraviti 970 ur družbeno koristnega dela. Volmajer pa je bil obsojen na šest mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo enega leta.

Komentarjev 1
  • joc2013 09:11 19.junij 2013.

    Ni kriva, častna Hildina.