Slovenija > Črna kronika
130 ogledov

Tožil policiste, na koncu obsojen sam

Najbolj vroče je bilo v noči na 26. november. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ljubljansko okrožno sodišče je odločilo, da je policija, ki je posredovala pri preprečitvi vrnitve romske družine v Ambrus novembra leta 2006, ravnala zakonito. Obtožilo pa je Branivoja Kajdiža.

Slednji je skupaj še z drugimi protestniki konec novembra leta 2006 poskušal preprečiti vrnitev romske družine Strojan v Ambrus. Pri prerivanju s policisti pa je utrpel poškodbe glave in mednožja. Kot je za zurnal24.si dejal njegov odvetnik Benjamin Peternelj iz odvetniške družbe Jernejčič - Krapenc, sklep sodišča "nima ne repa ne glave", saj se sodišče ni izreklo, ali je prišlo do prekoračitev pooblastil s strani policistov.

Po Peterneljevih besedah se tako sodišče ni izreklo niti do izjav Kajdiža in vseh njegovih poškodb. Kljub temu Kajdiž in njegov odvetnik ne bosta odnehala. Tako sta se že pritožila na višje sodišče, saj sta mnenja, da odziv policistov ni bil zakonit. Višje sodišče tako lahko potrdi ali razveljavi sklep zunaj obravnavnega senata. Lahko pa sklep spremeni in uvede preiskavo.

Peternelj je sicer takoj po dogodku konec leta 2006 vložil kazensko ovadbo zoper policista, ki so ju uspeli identificirati po čeladah. Ovadbo je za tem tožilstvo zavrglo, zato se je Kajdiž odločil, da na okrožno tožilstvo vloži zahtevo za preiskavo suma, ker sta ga policista Andrej Bračič in Damijan Makek hudo poškodovala. Ker pa se s preiskavo ni strinjal preiskovalni sodnik, je slednji primer predal senatu ljubljanskega okrožnega sodišča, ki pa je ugotovilo, da je policija prisilna sredstva uporabila zakonito in strokovno. Kajdiža je tako obtožilo, da naj bi bil eden tistih, ki je žalil, brcal in udarjal policiste. Vanje so metali kamenje in plastenke ter jih grabili za uniforme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.