Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Tožilec zahteva sedem in pol let za Kordeža

Sojenje Kordežu Saša Despot
Okrožni državni tožilec Jože Kozina zahteva, da sodišče nekdanjemu prvemu možu Merkurja dosodi sedem let in pol zaporne kazni in denarno kazen v višini 50 tisoč evrov. Sodba bo znana v sredo.

Poleg tega je zahteval, da se povrne premoženjska korist v višini premoženja, ki ga ima Kordež zdaj zamrznjenega.

Danes so v sojenju nekdanjim merkurjevcem, ki so obtoženi, da naj bi pri preprodaji trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovali za deset milijonov evrov, Merfinu oziroma njihovim družbenikom pa pridobili protipravno premoženjsko korist, na vrsti sklepni govori.

Tožilec Kozina je za Milana Jelovčana, nekdanjega člana uprave, zahteval dve leti zaporne kazni in 20 tisoč evrov denarne kazni. Za nekdanjo izvršno direktorico za finance Janjo Krašovec pa leto zaporne in 10 tisoč evrov denarne kazni. Nekdanja nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj je zaradi zdravstvenih težav začasno izločena iz postopka.

"Kordež vedno pohvaljen"

"Kordež ni človek, ki bi karkoli skrival. Vedno in povsod je bil pohvaljen pri svoji dejavnosti. Tega ne more nihče zanikati. Zato se je odločil za menedžerski prevzem Merkurja, kar zdaj tožilec označuje kot na pol kriminalno združbo," je v končnem govoru sodniku tik pred izrekom sodbe ugotavljal Janez Hočevar, Kordežev zagovornik.

"Tožilstvo postavlja tezo, da lastnik podjetja ne bi smel potegniti premoženja iz svojega podjetja drugače kot z dividendo. Pravniki vemo, da temu ni tako. Veseli me, da je tožilec ob koncu sojenja vendarle začel priznavati, da je Merfin lastnik Merkurja. Dogovor je bil sklenjen tako, da se dobrih osem milijonov evrov, kolikor je Merfin dolgoval Merkurju, povrne v nekaj letih," je še dejal Hočevar.

Zahteval oprostilno sodbo

"Kordež je ves čas vedel, da le dobro stoječi Merkur lahko pripelje vso zgodbo do uspešnega zaključka. Vse, kar mu tožilstvo očita, se izpodbija z dokazi v spisu. Kordež je danes spoštovanja vreden ekonomist. Njegova dejanja pa so kriminalizirana. Ne moremo zdaj na križ pribiti nekaj direktorjev, ki so imeli v določenem trenutku slab rezultat. Denimo Merkur je bil pred prisilno poravnavo pa zato vseeno kriv za finančno situacijo v državi. Ali nas je protitajkunska zakonodaja v Sloveniji res tako zaslepila, da bomo linčali menedžerje? Kot da so menedžerji krivi za krizo, ker so prevzemali podjetja. Enaka kriza je v Španiji, pa tam nimajo nobenega tajkuna. Pričakujemo, da sodišče kljub pritiskom in vsej medijski gonji pametno in trezno pretehta, ali je treba Kordeža zapreti za sedem let in pol ali ne. Če boste dobro pretehtali dokaze v spisu, verjamem, da bi bilo Kordeža možno celo oprostiti," je še dejal Hočevar in s tem za svojo stranko zahteval oprostilno sodbo.

Zagovornica Janje Krašovec, Darija Roblek, je dejala, da bi bilo treba vse obdolžene oprostiti.

Komentarjev 7
  • Klemen Zec 14:49 03.september 2012.

    verjemite mi, da je to diktirano, nenega obsodit za vzorec, češ poglejte kako deluje naše tožilstvo in sodstvo, neodvisni veji, ha ?!če bodo Kordeža obsodili na sedem let in pol, potem morajo Janša, Bavčar, Šrot, Zidar, Tovšakova, Černigoj v dosmrtno ječo !

  • Klemen Zec 14:45 03.september 2012.

    to velja za "vidralas"

  • Klemen Zec 14:45 03.september 2012.

    kaj ima to veze z samo vsebino, desničarji raje dlakocepite, kot vas je naučil ..