Slovenija > Črna kronika
216 ogledov

Trgovcem z orožjem od tri do osem let zapora

Velibor Popović Maja Kalan
Štirje obtoženi, da so organizirali prevoz orožja, streliva in vojaške opreme iz Slovenije v Francijo, spoznani za krive.

Sojenje 28-letnemu Senadu Pavlekoviću, 36-letnemu Veliborju Popoviću, 31-letnemu Darku Paleviću in 47-letnemu Radetu Bubanji se je končalo z obsodbo.

Sodišče jih je v primeru Očistimo Slovenijo spoznalo za krive nedovoljenega prometa z orožjem. Popović je dobil osem let, Pavleković štiri leta, Palević in Bubanja pa po tri leta zapora. 

Pritožili se bodo prav vsi

Popoviću so tudi podaljšali pripor, saj še vedno obstaja begosumnost in možnost ponovitvene dejavnosti. Denarne kazni, ki jo je predlagalo tožilstvo, sodnica ni izrekla nobenemu, saj ne obstajajo dokazi o materialni koristi in ceni orožja.

Na sodbo se bodo pritožili vsi. Boštjan Penko, Popovićev odvetnik, je dejal, da nikoli ni imel nič proti temu, da sodišča opravljajo svoje delo hitro, učinkovito in v skladu z zakonom. "A moram v tem primeru in tudi nekaterih drugih ugotoviti, da so se dokazni standardi, na podlagi katerih se izreka obsodilna sodba v Republiki Sloveniji močno znižali ali spremenili," pravi.

"Vedno je veljalo, da se ob pomanjkanju dokazov izreče oprostilna sodba. V tem primeru po mojem ni bilo nobenih dokazov, da je Popović bil naročnik orožja," je še dejal Penko. Zato se bodo pritožili in to dokazovali, po potrebi tudi pred vrhovnim sodiščem, vključno z višino kazni.

Tožilka Nadja Gasser je dejala, da je z obsodilno sodbo zadovoljna, saj je po njeno potrditev tega, da sta tožilstvo in policija delali dobro, glede višine kazni pa je dejala, da so nekoliko nizke, v tej smeri se bo tudi pritožila.

Zapora zaradi sojenja v Kranju | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan

Glasovi niso njihovi

Popovića, Pavlekovića, Palevića in Bubanjo je obtožnica bremenila, da so novembra 2011 kot člani organizirane hudodelske združbe organizirali prevoz orožja, streliva in vojaške opreme iz Slovenije v Francijo. Naročnik orožja naj bi bil Popović, ki sicer živi v Cannesu, drugi pa so sodelovali pri prevozu oziroma organizaciji.

Palević je organizacijo tudi priznal, ni pa priznal, da bi deloval v združbi in trgoval z večjimi količinami orožja in streliva. Preostali trije so vse obtožbe zanikali in zatrdili, da glasovi na posnetih telefonskih pogovorih niso njihovi.

Komentarjev 3
  • privat 13:47 03.september 2013.

    oni so mali ljudje...naš sistem obsoja samo male ljudi!! Ne rečem da tega niso vredni,jaz bi jim dal samico 50 let!

  • Oxxo 10:08 19.julij 2013.

    Podpišem.

  • vili.manili 09:37 19.julij 2013.

    Hm, a za to, kar je Janša počel v 90. so dobili 8 let?