Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Triglav: iz stene rešili tri planince

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Gorski reševalci so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske danes zjutraj iz stene na Plamenici pod Triglavom rešili tri tuje planince, ki so v torek popoldne ostali ujeti na višini okoli 2300 metrov.

"Na zadnji strmini na Plamenici, na višini okoli 2200 metrov, si niso več upali naprej, ker pa zaradi snega niso našli jeklenic, si tudi niso upali tvegati spusta. Za helikoptersko reševanje je bilo že pretemno," je po jutranjem reševanju treh planincev, ki so se zaplezali na Triglavu, povedal vodja intervencije Miha Pintar iz GRS Mojstrana.

Madžari, po informacijah GRZS stari od 23 do 26 let, so skopali bivak in prenočili v steni, od koder so jih gorski reševalci z vitlom na helikopterju Slovenske vojske potegnili na varno in prepeljali v Mojstrano.

Zdravnik na helikopterju pa je po pregledu ugotovil, da zdravniške pomoči ne potrebujejo. Po Pintarjevih informacijah so jo odnesli brez poškodb, k čemur sta pripomogli tudi dobra oprema in pripravljenost:

"So dobri planinci, nimajo pa plezalnih izkušenj, zato so zaprosili za pomoč." Reševalci še opozarjajo planince, da je sneg v gorah zmrznjen, zato velja velika nevarnost zdrsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.