Slovenija > Črna kronika
21923 ogledov

Tudi zaradi Rolande, ki ga je zapeljala, zapravil milijonsko premoženje

denar bankovci Profimedia
Triinsedemdesetletni Peter Okorn je podedoval precejšnje premoženje, predvsem v zemljiščih, zdaj je izgubil še hišo. K temu naj bi deloma pripomogla tudi Rolanda Hribar, v katero se je brezmejno zaljubil. V Novem mestu ji zdaj sodijo zaradi goljufije.

Peter Okorn, ki bo ta mesec dopolnil 74 let, je delal v domžalski Tosami, z zdaj seveda že odraslima hčerko in sinom pa živel v Moravčah. Domačo hišo je pred približno petnajstimi leti prodal in se preselil na Lipnik pri Trebnjem, kjer je mleko in salame kupoval pri starših zdaj 62-letne Rolande Hribar. Spoznala sta se leta 2009 in vanjo se je brezmejno zaljubil. Tako zelo, da jo je kasneje za nekaj časa celo pooblastil za upravljanje z njegovim, večinoma podedovanim premoženjem, ki ni bilo zanemarljivo, bilo naj bi ga za dober milijon evrov in je obsegalo tudi zemljišča v Vesci v občini Vodice.

Rolanda Hribar | Avtor: D. M. Rolanda Hribar D. M.
Prejemnica socialne pomoči

Kot narekuje obtožnica, je Hribarjeva zapletla Okorna v navidezno prijateljsko zvezo z namenom, da bi od njega izvabila denar, ki ji ga ni dolgoval. Tako naj bi po njenem nareku januarja 2011 podpisal izjavo, da si je od nje postopoma sposodil 250.000 evrov, čeprav to ni bilo res, saj tolikšnega zneska ni nikoli imela. Decembra istega leta naj bi ga zavedla še k podpisu aneksa, da ji bo denar z obrestmi vrnil do 7. januarja 2012, ter pri tem zamolčala, da ga bo tožila, če tega ne stori. 

Izplačal ji je nekaj čez 74.000 evrov, a je v Ljubljani vložila tožbo za preostalih dobrih 175 tisočakov ter obresti. Sodnici je razlagala, da četrt milijona evrov sicer ni bilo njenih, ampak last Janeza S., ki jo je tudi pooblastil, da upravlja z njegovim premoženjem, a je ni prepričala, sploh, ker je bila sama ob tem prejemnica socialne pomoči. Poleg tega naj bi bile obresti oderuške, skratka, Hribarjeva je tožbo izgubila.

Zadržala denar od parcel

Tožilstvo, ki ga zastopa Barbara Prevolšek Rajić, ji zdaj očita tudi, da je leta 2013 s pooblastilom, ki ga je Okorn nekaj mesecev prej preklical, prodala dve parceli, kupnino 60.000 evrov pa zadržala zase.

Hribarjeva je na novomeškem okrožnem sodišču najprej podala pisni zagovor, ki pa ga je, izza zaščitne protikovidne maske, včeraj pred novomeško okrožno sodnico Romano Rački Strmole dopolnila: "Peter Okorn se je vrsto let zdravil kot psihični bolnik, prišel mi je jamrat, ko je imel krizo s tabletami. Verjetno je hotel biti z mano, ampak takrat je tehtal 200 kilogramov. Jaz sem se ravno ločevala in nisem hotela novega razmerja, sploh ne z njim. Veliko je zapravljal, tudi po 15.000 evrov v enem dnevu. Za zemljišča, vredna en evro na kvadratni meter, je plačal tri, da jih je le dobil. Na enem od njih je zgradil hišico za koze, vredno 65.000 evrov. Samo za dela okrog hiše na Lipniku je plačal približno 130.000 evrov. In tudi sposojal si je, tako 44.000 evrov za plačilo davka na dediščino, vrniti jih je moral 67.500. K meni je prišel zjutraj po denar za en avto, še isto dopoldne pa za drugega, da ga bo dal hčerki."

Rolanda Hribar je odločno zanikala, da bi bila z Okornom intimna: "Nikoli nisem bila sama z njim. Oblačil pa me je zato, da bi opravičil, kam je šel denar."

Zatrdila je še, da je res razpolagala s premoženjem Janeza S., kupovala delnice in ga še povečala. "Okorn pa mi je sam napisal, da bo vrnil denar, kdaj in s kakšnimi obrestmi."

Hčerka ga hoče zaščititi

Njen sin se je pričanju včeraj odpovedal, je pa spregovorila Okornova hčerka: "Rolando Hribar vidim drugič v življenju. Vem, da sta z očetom prijateljevala, povedal mi je, da ga je vozila okrog, da pa nista imela odnosa, čeprav se je noro zaljubil vanjo. O njunih poslih mi je nekaj govoril, a tako čudno, da nisem vedela, za kaj dejansko gre."

Po njenih besedah je Okorn potem, ko jih je zapustila mama, lepo skrbel zanjo in za brata, jima pa potem, ko je dobil dediščino, "pol ni povedal". "Parcele je pa nerazsodno prodajal. Žal pokojna družinska prijateljica mi je nazadnje rekla, naj ga zaščitim, ker mu bodo vse pobrali. Zato sem na sodišču predlagala, da mu delno odvzame poslovno sposobnost, a sva se zaradi tega sprla in ni bilo nič."

Kot je še pojasnila, je oče aprila skušal končati življenje, a so ga pravočasno rešili: "Še pred tem mi je povedal, da dobiva SMS-sporočila, češ da so mu dnevi šteti, na streho da mu mečejo kamenje in opeke. Kdo, nimam pojma. Obrnil se je na policijo in zdravnico, pa so rekli, da mu ne morejo pomagati."

Dodala je, da ga na sodišče ne bo: "Zdravstveno je sesut, ima halucinacije, strahove, izgubil je desno nogo, nima več interesa, da bi se ukvarjal s temi zadevami. Ob pomoči trebanjskega centra za socialno delo sem podala predlog za osebnega skrbnika. Nazadnje ga je odvetnik obvestil še, da mu bodo vzeli Lipnik. Očeta hočem zaščititi, nikomu ne privoščim, kar prestajam jaz. Ni si tega zaslužil."

Komentarjev 8
  • Joužek 21:59 06.julij 2023.

    "Losangeles ",pojma nimaš kaj pišeš,g.Okorn in možakar ,ki sta skupaj dedovala sta imela po oceni fursa skupno premoženje ocenjeno na okoli 2 mio.,tako da ne žali žurnala ,ce nimaš pojma.Vem pa ,da je ga.Rolanda že spravila v dom nekega gospoda ...prikaži veča in mu vse pobrala,csd pa je celo izgubil tožbo,tako da ni tako nedolžna kot se dela.

  • Losangeles20 09:39 06.julij 2023.

    Mah, tale Okorn je svojega denarja vreden in eni, ki ga osebno poznamo vemo, kaj je res. Novinarji, malo bolj se pozanimajte, magari pri njegovih kolegih, kako je on zapravljal in jih bogato gostil. Tisto, ker je gospa rekla da ...prikaži več je v enem dnevu toliko zapravil, je dejansko res. Poleg tega sta pa bila dediča 2 in ne samo on, se pravi je podedoval polovično premoženje (400-500k). Ajajaj žurnal

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:05 06.julij 2023.

    Eden se je cel življenje matral za to imetje,potem pa ti ga tak kreten spraši v parih dneh