Slovenija > Črna kronika
2 ogledov

Ubijal zaradi prenehanja jemanja zdravil

Med žrtvami streljanja so sami študentje. Žurnal24 main
Strelec, ki je v četrtkovem streljanju na univerzi blizu Chicaga ubil šest ljudi in sebe, je bil nekdanji študent, ki je začel bloditi, ko je prenehal jemati zdravila.

Po navedbah policije je v črno oblečen moški, oborožen s puško in dvema pištolama, ubil šest študentov, 15 jih je ranil, nato pa je ustrelil še sebe. Ob koncu ure geologije je stopil na oder in začel streljati po predavalnici, kar je povzročilo splošno paniko med prestrašenimi študenti. Strelec se je nato ustrelil na govorniškem odru.

Policija je ugotovila, da gre za nekdanjega študenta Stephena Kazmierczaka, ki je začel bloditi potem, ko je prenehal uporabljati zdravila. Na univerzi, ki jo obiskuje 25 tisoč študentov in je 80 kilometrov zahodno od Chicaga, naj bi študiral sociologijo, zadnjih predavanj pa naj bi se udeležil spomladi leta 2007. Orožje je s seboj v šolo prinesel v kovčku za kitaro.

 
 

Ko sem tekel, sem samo čakal, da me zadene krogla. Nisem vedel, kam naj tečem, saj nisem vedel, kje je varno.

Zach Seward, študent

 

Policija je na prizorišče prispela le dve minuti po prejetem klicu na pomoč, a pomagati ni mogla več. Gre za že peto streljanje na ameriških izobraževalnih ustanovah v zadnjem tednu dni. Pet žrtev, štiri ženske in en moški, so bili ubiti med streljanjem, en študent pa je umrl pozneje v bolnišnici. Trije naj bi bili še v kritičnem stanju. Učitelj, ki je v trenutku napada poučeval, je preživel.

"Počepnil sem za sedeže in malo pozneje stekel skozi vrata predavalnice," je povedal študent Zach Seward. "Ko sem tekel, sem samo čakal, da me zadene krogla. Nisem vedel, kam naj tečem, saj nisem imel pojma, kje je varno," je dodal. "Neka punca je bila ustreljena v oko, neki fant poleg mene v nogo," je povedal George Gaynor, študent, ki je bil med streljanjem v predavalnici.

Pred manj kot letom dni je na univerzi Virginia Tech eden od tamkajšnjih študentov ubil 32 ljudi, kar je doslej najhujši pokol na ameriških šolah. Množična streljanja v Ameriki niso redka, saj nadzor nad nošenjem orožja ni tako strog. Vzrok je treba iskati tudi v politično zelo vplivnem orožarskem lobiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.