Slovenija > Črna kronika
7124 ogledov

Ubil mu je babico, zdaj hoče 318.000 evrov

Krvava sekira Shutterstock Fotografija je simbolična.
Brestaničan Franc Šterban, obsojen na 15 let zapora zaradi umora žene Anice, je vložil civilno tožbo zoper njenega vnuka.

Franc Šterban iz Brestanice je ta mesec dopolnil 82 let, toda zasluženi pokoj bo preživljal v zaporu. Očitno do smrti, če ga ne bodo predčasno izpustili zaradi slabega zdravstvenega stanja. Potem, ko je leta 2021 s sekiro pokončal ženo Anico Hriberšek, so ga obsodili na 15 let zapora, kar je najnižja zagrožena kazen za umor.

Franc Šterban | Avtor: D. M. Franc Šterban D. M.
Še preden je končal za rešetkami, je razdal svoje premoženje, hišo je z izročilno pogodbo podaril bratovi hčerki, avto pa Aničinemu sinu. V pripor zdaj prejema le še pokojnino, a se je odločil za novo tožbo. Po pravdni poti od Tilna K., vnuka pokojne Hriberškove, zahteva vračilo 318.000 evrov, ki mu jih je zaupal v varstvo, a jih je odnesel neznani vlomilec.

Denar skril v kleti

Tudi Aničinemu umoru je botroval denar. Šterban, ki je dolga leta delal v Nemčiji, je v začetku novembra 2021 pogrešil 140 tisočakov, te je po svoji trditvi skril v domači kleti, zanje pa naj bi vedela samo njegova deset let mlajša žena, menil je še, da je zanje povedala svojima hčerki in sinu.

V soboto zvečer, 20. novembra, sta z Anico gledala Ljubezen na vasi, potem se je ona odpravila v posteljo. Med polnočjo in šesto zjutraj jo je s topim delom sekire najmanj 34-krat udaril po glavi in si zatem hotel neuspešno soditi, po svojih besedah si je "rezal žile in se priključil na elektriko". Ob truplu je prebil cel dan in šele nekaj pred šesto popoldne poklical policiste.

Čeprav je njegov zagovornik, odvetnik Peter Prus Pipuš, predlagal varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na forenzični psihiatriji v Mariboru, so ga obsodili na 15 let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Sodnik na okrožnem sodišču v Krškem Gojmir Pešec je v ponovljenem sojenju lani poleti razglasil enako sodbo, poldrugo desetletje aresta. Tudi to sodbo zdaj po pritožbi obrambe, ki je predlagala sedem let zapora, proučuje višje sodišče v Ljubljani.

Ni hotel prevzeti takšne odgovornosti

Včeraj pa se je, prav tako v Krškem, začela glavna obravnava v povezavi z izginulimi 318.000 evri, ki jih je Šterban podedoval po umrlem bratu Martinu. Ker je že prej ostal brez 140.000 evrov, se je očitno odločil, da jih spravi kolikor je le mogoče na varno.

Adam Molan | Avtor: D. M. Odvetnik Adam Molan D. M.
Kot je pred sodnico Branko Drozg pojasnil odvetnik Adam Molan, ni sporno, da je njegov klient Tilen K., sicer Aničin vnuk, res prevzel dragoceni zavoj: "Ključne za pravdni postopek so okoliščine, v katerih je bilo dogovorjeno, da se denar shrani. Tožeča stranka je sama povedala, da je Anica pregovorila toženega, naj prevzame denar. Tistega dne je bilo veliko prepričevanja, Tilen K. je vseskozi zatrjeval, da ne more prevzeti takšne odgovornosti. Šele ko ga je prepričala babica, je sprejel denar, ki je res pripadal obema (še Francu Šterbanu, op. a.), a je bil dogovor sklenjen po njenem posredovanju."

Odnesli so sef

Kot je nadaljeval Molan, je Tilen K. po umoru obvestil policijsko upravo, da je za Anico in Franca v shrambo prejel denar, in policisti so pri njem tudi opravili ogled. Z vsem je seznanil tudi svojo zunajzakonsko partnerico. "Tožena stranka ni mogla vrniti denarja Anici, za Franca Šterbana pa bi bilo vračilo neutemeljeno, saj je sam že razpolagal s premoženjem in je hišo predal svoji sorodnici, prav tako ni mogoče trditi, da bi imel kakršen koli interes, da bi denar koristil v priporu," je dejal Molan.

Šterbanov pooblaščenec, odvetnik Aleksander Ciril Kožar, mu je oporekal, da je Hriberškova odigrala le vlogo posrednice, pri čemer nima "pravic in obveznosti iz tako sklenjene pogodbe": "Tilen K. je vedel, čigav denar shranjuje."

V vsakem primeru pa je 318.000 evrov tako ali tako izpuhtelo. Nekaj mesecev po tragični Aničini smrti je neznanec, morda jih je bilo več, vlomil k Tilnu K. in odnesel sef. Vprašanje je, kako se bo razpletla pravda. Obe strani, Tilen K. in Franc Šterban, se do zdaj nista uspela poravnati, lahko pa se seveda še vedno, čeprav se je glavna obravnava že začela in se bo aprila nadaljevala z zaslišanjem prič.

Komentarjev 4
  • FejstDogaja 12:42 27.februar 2024.

    Upam, da da so sosedje pozorni na kakšne nove avte in pogoste dopuste. :)

  • FejstDogaja 12:06 27.februar 2024.

    Možakarju je žena ukradla 140.000 evrov, še 318 tisoč pa je izročil njenemu vnuku iz golega zaupanja - ojej, kako se je revež moral branit. Potem je možakar poštudiral, kaj mu je žena naredila, verjetno zahteval tudi 318 tisoč nazaj, ...prikaži več njena družina mu tega ni hotela vrnit, zato se mu je sfuzlalo. In nato so še 318 tisočakov miške vzele. Pol milijona je izpuhtelo? Res upam, da se policija resno ukvarja s tem, škoda, da se ne novinarji. Ker nekaj resno smrdi.

  • Avatar Zala
    Zala 10:33 27.februar 2024.

    Očitno je vsak, ki v Sloveniji zagreši okruten umor, razglašen za neprištevnega. Namesto v zaporu konča na psihiatriji. Dajmo se ustavit. Gradi se nov zapor, naj uredijo še poseben oddelek za psihiče. Mislim, da taki psohopati nimajo kaj iskati izven zaporniških zidov.