Slovenija > Črna kronika
78 ogledov

Ubita dva srbska vojaka

Kopaonik Shutterstock
Na Kopaoniku na jugu Srbije je danes eksplodirala stara kasetna bomba, pri čemer sta bila ubita dva podčastnika srbske vojske.

Vojaka naj bi sodelovala pri razminiranju območja, ki je bilo ena od tarč Natovega bombardiranja Srbije med konfliktom na Kosovu leta 1999.

Ubita vojaka sta bila stara 36 in 37 let, oba sta bila pripadnika letalskih enot. Načelnik generalštaba srbske vojske Ljubiša Diković je napovedal, da bo zaradi nesreče ponudil svoj odstop.

ZDA jih še uporabljajo

Kasetne bombe so še posebej nevarne za civiliste. Osnovna granata namreč eksplodira na višini in nato po večjem območju razprši še manjše bombe ter s tem poveča območje ubijanja.

Z mednarodno konvencijo, ki je začela veljati leta 2010, so prepovedane v več kot stotih državah. ZDA, ki konvencije sicer niso ratificirale, so to orožje v zadnjih letih uporabljale tudi v bojih proti talibanom v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.