Slovenija > Črna kronika
131 ogledov

Učitelji ogrozili življenja 34 otrok

Planinci so se v gore odpravili kar v kratkih hlačah.
1/8
Žurnal24 main
V gorah na Bovškem se je v ponedeljek zvečer izgubila skupina 38 Belgijcev, med njimi tudi otroci. Po več urah iskanja so jih okoli prve ure zjutraj gorski reševalci le našli.

Vodja bovške Gorske reševalne službe Lado Mrakič je za zurnal24.si povedal, da so iz Centra za obveščanje včeraj ob 19.30 dobili sporočilo, da z vrha Mangarta sestopa skupina 38 Belgijcev, a da ne morejo nadaljevati. Vodja belgijske skupine je sprva trdil, da so na območju Mangarta, pozneje pa se je izkazalo, da so bili Belgijci na drugem kraju. Tako jih zaradi napačnih informacij slovenski gorski reševalci niso našli, več uspeha pa so imeli njihovi italijanski kolegi. Našli so jih na področju Jerebice zahodno od Mangarta okoli prve ure ponoči in jih v dolino prepeljali s helikopterjema slovenske in italijanske vojske. "Izkazalo se je, da so pohod začeli na italijanski strani, pri Rabeljskem jezeru, in šli proti Jerebici. Ko pa se je pot začela strmo dvigati (tam je vse zasneženo in več kot meter snega), so se obrnili desno – kar po svoje, ker je tam blag teren – in zašli veliko zahodneje od poti za Jerebico," je še povedal Mrakič. 

Kljub sončnemu vremenu je v gorah še vedno zima. © Gorska reševalna služba Bovec

 
Reševalci niso mogli verjeti svojim očem
Po Mrakičevih besedah so bili v skupini večinoma otroci, stari od 14 do 16 let, vodili pa so jih fantje, stari približno 21, 22 let. "Da ne govorim o opremi. Pol jih je bilo v kratkih hlačah, nekaj punc v kratkih krilih, adidaskah, teniskah. Obutev, kakršno imam sam za na plažo poleti, ne pa za meter, dva metra snega v gorah. To je znanstvena fantastika, ki je ne morem komentirati," je ogorčeno dejal Mrakič. Da posledice takšnega nepremišljenega ravnanja niso bile usodne, pa se po Mrakičevih  besedah lahko zahvalimo tudi razmeroma toplemu vremenu. "Sem te nebogljenčke gledal tam gor, so bosi hodili po asfaltu, kratke hlače, kratki rokavi. Samo nekaj jih je bilo oblečenih v tanke puloverje. Tega se ne da predstavljati, to je znanstvena fantastika! Me vsi sprašujejo, ali je to prvoaprilska šala, ampak na žalost ni!"

V gorah še vedno zimske razmere
Tako policisti kot gorski reševalci opozarjajo, da so kljub toplemu vremenu v gorah še vedno prave zimske razmere. "Še včeraj ponoči sta dva plazova grmela v Rombonu. Je še kar nevarno. Samo izobražen in dobro opremljen planinec se temu lahko izogne," je opozoril Mrakič. Bovški in goriški policisti medtem zbirajo obvestila glede suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.