Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

Ugibanja o motivu brutalnega umora

Ljerka Mintas Hodak je prepričana, da je oblasti nimajo človeka, ki je ubil Ivan Žurnal24 main
Hrvaška policija ne izključuje možnosti, da je bila Ivana Hodak, hči Zvonimirja Hodaka, odvetnika upokojenega generala Vladimirja Zagorca, ubita pomotoma.
Ivana Hodak je bila včeraj okrog 11. ure ustreljena z dvema streloma v glavo, in sicer le nekaj sto metrov od sedeža zagrebške policije. Stavba, v kateri je bila ubita, stoji v neposredni bližini stavbe, v kateri je nekoč živel Vladimir Zagorec . Tam je odvetnica živela s starši, očetom Zvonimirjem in materjo Ljerko Mintas Hodak , bivšo podpredsednico vlade. Ivana Hodak je bila sicer dekle Ljube Pavasovića Viskovića , odvetnika Hrvoja Petrača . Slednji je dobil šest let zapora zaradi sodelovanja pri ugrabitvi mladoletnega sina Vladimirja Zagorca. Petrač je na sojenju prvi omenil obstoj dveh kovčkov s pet milijonov dolarjev vrednimi dragulji, ki naj bi si ju prisvojil Zagorec, potem ko je leta 2000 zapustil položaj namestnika obrambnega ministra.
 

Ivana Hodak je bila mlada odvetnica, ki se je gibala v napačnih krogih. © 24sata

 

O osumljencu niti sledu
"Umor je bil izveden profesionalno, brez hrupa in sledi. To je naredil nekdo, ki se spozna na svoje delo," je za hrvaške medije povedal vir iz hrvaške policije. "Kot je za takšne primere značilno, je morilec za seboj zabrisal vse sledi. Policija je blokirala vse izhode iz mesta, preiskala mostove, vendar za zdaj brez uspeha." Priče so kljub izginotju domnevnega morilca videle moškega, starega med 30 in 35 let, ki je okrog 11. ure iz stavbe stekel v smeri Trga bana Jelačića. Moški ni imel maske in je bil oblečen v sivo jakno. Druga priča je nekaj pred 11. uro v bližini stanovanja Hodakovih videla parkirana dva avtomobila z bolgarsko registracijo. Ko je bila Hodakova ubita, sta avtomobila izginila.

V reševanje primera se je vključila tudi hrvaška varnostno-obveščevalna agencija (SOA). Policija ne izključuje nobene možnosti, preiskujejo pa tudi nedavne napise v časopisih, kjer se je pisalo, da je zveza Ivane Hodak in Ljuba Pavasovića uničila posel, vreden več kot 41 milijonov evrov. Tedaj se je hrvaški tednik Nacional razpisal o novi zvezi, s katero pa ni bil zadovoljen niti Ivanin oče.

"Ubili so mi hčer. Samo ugibate lahko, kdo stoji za tem,"
je bilo vse, kar je Zvonimir Hodak povedal novinarjem in s tem namignil na tiste, ki Vladimirja Zagorca nočejo videti na Hrvaškem.

Ivanin oče, odvetnik Zvonimir Hodak, novinarjem ni hotel odgovarjati na vprašanja.  © 24sata

 
Kaj bi bil lahko motiv?
Eden izmed mnogih osumljencev bi bil lahko Hrvoje Petrač, klient in prijatelj Ljuba Pavasovića. Ugiba se o tem, da je Hodak po umoru hčerke s svojo izjavo meril prav nanj. Poleg Petrača je na seznamu osumljencev tudi upokojeni general Vladimir Zagorec, umor pa naj bi bilo nekakšno sporočilo avstrijskemu pravosodju, da na Hrvaškem ni več varen. Mogoče pa je odvetnik Hodak preveč vedel o trgovini z orožjem in o skrivnih računih iz časa vojne, znano pa je, da prekupčevalci z orožjem ne ubijajo glavnih akterjev, temveč tiste, ki so jim najbolj blizu, torej otroke in člane najožje družine. Obstaja teorija, da se je zgodil zločin iz strasti, ker je bila Ivana lepo dekle, ki je imelo veliko snubcev. Mogoče pa morilec le ni imel namena ubiti Hodakove, ker pa je ta slučajno videla njegov obraz, jo je ubil. To so nekateri od možnih scenarijev umora, s katerimi se trenutno ukvarja hrvaška policija.

Zagrebčani si želijo varne države
"Prižgimo svečo, povejmo vladajočim in mafiji, kaj si mislimo o njih. Nočemo živeti v državi, v kateri lahko ubijejo človeka sredi belega dne. Nočemo, da bi mafija ustanovila svojo državo. Hočemo Hrvaško, v kateri se lahko odpravimo na sprehod ali na tržnico brez strahu, da nas za vogalom nekdo čaka," je zapisala skupina, ki je nastala kmalu po umoru Hodakove na spletni strani Facebook. Danes so se prebivalci zbrali na Cvetnem trgu v Zagrebu. Okoli 200 protestnikov je nosilo transparente z napisi: "Ne želimo živeti v strahu!"  Prav tako so jih je nekaj zbralo v Rijeki, kjer so večinoma lokalni politiki prižigali sveče. Neva Tolle iz Avtonomne ženske hiše je kritizirala nizko število protestnikov. Zagrebčani so zelo kritični, kar so pokazali z letaki, ki so jih delili mimoidočim. Pod naslovom "Ena družina" so bile fotografije Iva Sanaderja, Iva Pukanića, Stipe Mesića, Hrvoja Petrača, Milana Bandića, Nikice Jelavića, Slobodana Ljubičića i Vladimira Zagorca. Ljudje so prepričani, da so nedavni dogodki pokazali, kako močno je država povezana z mafijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.