Slovenija > Črna kronika
11 ogledov

Ujeli so ga s prepovedanim zdravilom

Slovenija bo sledila navodilom Evropske agencije za zdravila. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Zdravnik v ZD Celje je nezakonito nabavljal in uporabljal zdravilo dolantin, ki je uvrščeno med prepovedane substance.

Kriminalisti PU Celje so zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja kazensko ovadili 58-letnika iz Celja, zaposlenega v ZD Celje. Ugotovili so, da je ZD Celje od aprila 2009 do septembra 2010 preko odgovornega zdravnika za nabavo zdravil nabavil 3500 ampul zdravila dolantin. Odgovorni zdravnik je knjige vodil pomanjkljivo, saj so podatki lažno prikazovali, kam je bilo zdravilo namenjeno.

Gre za primer zdravnika Andreja Žmavca, o katerem smo že pisali. Žmavc je priznal, da je sam sebi predpisoval narkotike in da ga ni razpečeval naprej.

Lagal v dokumentih

Žmavc je namreč napisal, da se je zdravilo uporabilo v zavodu, kjer je deloval kot hišni zdravnik oskrbovancev zavoda, kamor po ugotovitvah zdravilo ni prispelo. Žmavc zdravila ni ustrezno dokumentiral in je pri svojem zdravljenju ravnal nestrokovno. Osumljeni si je tako protipravno prilastil 3496 ampul zdravila dolantin, ki mu je bilo kot skrbniku zaupano.

Kriminalisti so s preiskavo začeli septembra zaradi odtujitve in zlorabe zdravila dolantin. Omenjeno zdravilo je zaradi vsebnosti aktivne substance petidin uvrščeno v II. skupino po uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog. Zdravilo je neregistrirano in kot tako ni v splošni uporabi, postopek njegove nabave in uporabe v humani medicini pa je zato drugačen in zahteva več soglasij za nabavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.