Slovenija > Črna kronika
202 ogledov

Umori na Slovenskem 2010

1/9
Žurnal24 main
Ljubosumje, pohlep, alkohol, stiska. Motivi za umore, ki so se zgodili v letu 2010. Vsi grozljivi, kot najokrutnejši pa so to leto pretresli detomor v Slovenj Gradcu, umor dveh Kitajcev in brutalen umor v Črnomlju.

23. aprila je Slovenijo pretresla novica iz Slovenj Gradca, ko so policisti  v okolici naselja ob pešpoti našli plastično vrečko in v njej truplo novorojenčka. Na nenavadno vrečko jih je opozoril sprehajalec. Dober mesec kasneje, 9. junija, slovenjgraški policisti najdejo osumljenko za umor, zoper katero so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma detomora.

Detomor.
Tovrstnih umorov je po prepričanju psihologa Umeka več, kot kažejo uradne statistike, saj se lahko storilke nikoli ne odkrije. Lahko pa mati mori tudi zavestno. V tem primeru so v ozadju ekonomsko-socialni razlogi, denimo prisila partnerja.

Psiholog: Detomor je izjemno dejanje
"Pri detomorih gre za izjemno dejanje. Umor takoj po rojstvu je lahko posledica duševne zmedenosti, morda poporodne depresije," je povedal psiholog Peter Umek. "V takem primeru se torej na sodišču upošteva, da je bila mati v neprištevnem stanju," je še dodal.

Policisti so bili z informacijami zelo skopi, potrdili so le, da gre za žensko, in zapisali, da dejanje ustreza 119. členu kazenskega zakonika, po katerem se mati, ki vzame življenje otroku med porodom ali takoj po njem, dokler je še pod njegovim vplivom, kaznuje z zaporom do treh let.

Kitajec zakonca ubil z motiko
18. junij 2010. Umor na Ižanski cesti v Ljubljani. 44-letni Kitajec Wu Zuxiong je  ponoči z motiko ubil sorodnika, 45-letno kitajsko državljanko Wang Suju in njenega leto dni starejšega moža Lina Zuyuana, s katerima si je delil hišo. Motiv za takšno kruto dejanje lastnikov dveh ljubljanskih kitajskih restavracij Kitajska zvezda naj bi bilo maščevanje zaradi slabe življenjske situacije, ker sta umorjena odpustila osumljenca in njegovo ženo.

Fotografije kraja umora, kjer je 44-letni Wu Zuxiong z motiko pokončal zakonca, si lahko ogledate v  GALERIJI.

Policija je ugotovila, da je 44-letni Kitajec usodnega petka splezal na balkon, ki vodi v spalnico zakoncev. Medtem ko sta še spala, ju je osumljeni z motiko večkrat udaril po glavi in prsnem košu ter ju povsem izmaličil. Po umoru je osumljenec odšel iz hiše, s seboj vzel ključ, se preoblekel, motiko pa skril.

Sojenje prestavili, ker ni razumel zapisnika
Kitajcu za dvakratni umor v skladu s slovensko zakonodajo grozi dosmrtni zapor, začetek sojenja pa so z 8. novembra prestavili na 22. november, saj je odvetnica osumljenca Vanja Šisernik vztrajala, da je Wu nepismen, zahtevala pa je tudi izločitev zapisnika iz sojenja. Kitajec naj ne bi bil ustrezno poučen o svojih pravicah in naj ne bi razumel zapisnika, pa tudi njegov podpis v zapisniku ni na pravem mestu, je vztrajala odvetnica. Tožilstvo je očitke zavrnilo, češ da je obdolženi imel tolmača, obramba pa je imela za pritožbo osem dni časa. Narok za nadaljevanje sojenja še ni razpisan.

Zadavil starejšo sestro
Oktober 2010. V stanovanjskem bloku v Mariboru je v noči s 5. na 6. oktober 45-letni Mariborčan umoril svojo 57 let staro sestro. Morilec je žensko zadavil med spanjem, pokojno pa je zjutraj našel eden od svojcev. Ker ni bilo vidnih znakov nasilja, so policijo poklicali šele v sredo, 6. oktobra zvečer. Skoraj istočasno se je policiji sam prijavil tudi morilec, ki mu grozi najmanj 15 let zapora.

"Govorilo se je, da je Ivica njegova ljubica. Včasih je živela tu v bližini, potem pa je spoznala Dušana in se preselila v eno od sosednjih vasi," so po umoru 74-letnika povedali sosedi, ki so sicer pokojnega Franca opisali kot zelo vitalnega. "Na vikend je prihajal najmanj dvakrat na teden, zmeraj je bil dobre volje, tudi spil je kak kozarček," so namignili in dodali, da mu je na vikendu večkrat pomagala tudi žena, s katero sta imela pet otrok.
 

74-letnika ubil zaradi ljubosumja
Le dobrih 10 dni po umoru v Mariboru, ko je brat umoril svojo starejšo sestro, je krajane Peščenega vrha pri Cerkvenjaku 18. oktobra pretresla novica o nasilni smrti 74-letnega Franca K. Umor se je zgodil na manjšem vikendu, poleg njega pa so našli hudo pretepeno 35-letno žensko, domnevno ljubico pokojnika. 

Po kriminalistični preiskavi so policisti pojasnili, da sta vikend hišico v nedeljo, 17. oktobra, popoldne obiskala izvenzakonska partnerja, 35-letna ženska in 40-letni moški, ki živita nedaleč stran. S 74-letnikom so tudi spili nekaj alkohola. Zvečer so se očitno sprli, pri čemer je 40-letnik grobo obračunal s partnerico in gostiteljem ter ju hudo poškodoval. Starejši moški je bil na kraju dogodka mrtev.

Od 3 do 15 let zapora
40-letnik je sicer stari znanec policije, ki so ga že pred umorom obravnavali zaradi nasilnih kaznivih dejanj. Policisti so ga prijeli dan po umoru v bližini njegovega doma. Zaradi utemeljenega suma storitve hude telesne poškodbe s smrtno posledico mu grozi od tri do petnajst let zapora. Fotografije s kraja tragedije si lahko ogledate na tej povezavi.

S sekiro ubil očeta, si prerezal žile in iskal pomoč

Na začetku novembra, natančneje 8. 11. 2010,  je 49-letnik v Grajeni pri Ptuju v garaži s sekiro ubil svojega 80-letnega očeta. V popoldanskem času sta 49-letni sin in 80-letni oče v garaži v prizidku hiše kuhala žganje. Medtem je med njima prišlo do spora, v katerem je sin s sekiro ubil očeta.

"Po dejanju je mlajši moški poskušal storiti samomor," je dan po umoru povedal Bartolo Lampret s Policijske uprave Maribor. Okrvavljeni 49-letnik naj bi sam poiskal zdravstveno pomoč v Zdravstvenem domu Ptuj, od koder so obvestili policijo, saj naj bi tam zdravstvenemu osebju umor očeta tudi priznal. 49-letnika so nato prepeljali v Splošno bolnišnico Ptuj, mu oskrbeli rane na rokah in mu jih zašili, policisti pa so ga kasneje pridržali. Grozi mu do 15 let zapora.

Motiv za umor očeta ni bil pojasnjen, vendar naj bi sin imel težave z alkoholom zaradi smrti mame leta 2005, ko je umrla v požaru, ki je izbruhnil v kuhinji in se nato razširil po vsej hiši.

55-letnica zadavljena v masažnem salonu
Tretji umor v mesecu dni na območju Policijske uprave Maribor. 55-letno Branko Sever sta mrtvo v stanovanju, kjer si je pokojnica uredila masažni salon, 17. novembra našla sin in hči. Mariborska policija je potrdila, da je ženska umrla nasilne smrti.

Zadavljena, a ne z rokami
Policija je bila s podatki precej skopa, razkrili so le, da je ženska umrla nasilne smrti, vzrok smrti pa je bila zadušitev. Ženska je bila zadavljena, a ne z rokami. Pokojno naj bi zadušil, neuradno s pasom, 54-letni moški iz okolice Maribora, natančneje iz Hrastja. Na truplu tudi ni bi bilo znakov udarcev ali kakšnega drugega nasilja. Z intenzivnim iskanjem so policisti tri dni kasneje priprli 54-letnega moškega.

"Ugotovljeno je bilo, da je osumljeni v sredo okoli 17. ure po predhodnem dogovoru prišel v stanovanje, ki ga je pokojna uporabljala kot masažni salon. Po krajšem zadrževanju v prostoru jo je z davljenjem umoril, nato pa odtujil nekatere osebne predmete umorjene, stanovanje zapustil in ga zaklenil," je pojasnil Franc Oder z mariborske policijske uprave.

Okrutni umor v Črnomlju
Sredi decembra je okrutni umor pretresel Črnomeljčane. 14. decembra je občan obvestil policijo, da naj bi pri sosedu vlomili v hišo. Na prizorišču so policisti našli mrtvega moškega, 72-letnega lastnika hiše Franca Kobetiča, in ugotovili, da je umrl nasilne smrti. Storilci so iz garaže odpeljali osebno vozilo mercedes, serije C, tip 200 CDI, last pokojnega, vzeli so mu tudi denar.

Hitra akcija
"Osemindvajsetletnika smo pridržali v sredo zvečer, v četrtek skoraj ob isti uri pa še 33-letnika. Policisti policijske postaje Vič pa so v petek zgodaj zjutraj na parkirnem prostoru v Ljubljani našli ukradenega mercedesa, prekritega s ponjavo, katerega registrski tablici sta bili odstranjeni. Še isti dan smo skupaj z osumljencema umora k preiskovalnemu sodniku privedli 21-letnika, ki jima je ponudil pomoč; za vse tri je sodnik odredil pripor," je pojasnil Roman Kržan s PU Novo mesto.

Pet dni kasneje so policisti priprli 28-letnega moškega s stalnim prebivališčem v Semiču in začasnim v Ljubljani ter 33-letnika iz Semiča. Zadržali so tudi 21-letnega Ljubljančana, ki je storilcema ponudil pomoč pri skrivanju ukradenega avtomobila.

Ni bil ustreljen
Motiv umora je bil po besedah Romana Kržana, vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto,
premoženjski delikt, na kar kažejo predmeti, ki so jih našli: avtomobil, dve verižici, zapestnica in manjša količina denarja. Žrtev ni bila ustreljena, kot so se pojavljala namigovanja, temveč je bila pri umoru, kot se je izrazil, uporabljena fizična sila. Fotografije s kraja umora v Črnomlju si oglejte v članku.

Ta umor je bil za slovenske policiste letos eden od zahtevnejših, saj je izstopal tako po brutalnosti izvršitve kot po zahtevnosti preiskave, je povedal Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi. "Bil je skrbno načrtovan, načrtovana pa so bila tudi dejanja prikrivanja sledov," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.