Slovenija > Črna kronika
62303 ogledov

Umrla žrtev največje sodne zmote v Sloveniji

Martin Uhernik, Marinka Uhernik Marko Pršina Martin Uhernik s hčerko Marinko
Martin Uhernik z Gabrske Gore, po krivem obsojen za umor soseda Jakoba Luzarja, je kasneje dobil odškodnino, o njegovi kalvariji so posneli tudi film. Umrl je v četrtek, star 85 let.

Leta 1974, še v prejšnji skupni državi, se je za takrat 37-letnega Martina Uhernika z Gabrske Gore pod Gorjanci začela nepredstavljiva kalvarija. Policija ga je osumila, da je 11. avgusta ustrelil 59-letnega soseda Jakoba Luzarja, potem pa s pomočjo žene Ane truplo odvrgel v tolmun potoka Tanasec.

Prijavil krivolovce

Čeprav preiskovalci na oblačilih zakoncev niso našli nobene sledi in prav tako ne orožja, so se spravili nadnju, menda predvsem na osnovi vaških govoric. Uhernik zločina ni nikoli priznal, ker ga preprosto ni zagrešil. Z Luzarjem sta bila velika prijatelja, a naj bi se, kot so ga kasneje obtožili, sprla zaradi zemlje. V resnici naj bi Luzar, tako je pripovedoval Uhernik, zalotil krivolovce, jih prijavil in si nakopal njihovo maščevanje.

Prvostopenjsko sodišče je spomladi 1975 oba Uhernika, njuna otroka sta bila takrat stara osem in 12 let, zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo, toda to zanju zdaleč ni pomenilo vnovičnega idiličnega življenja na prostosti. Oblasti so zahtevale kaznovanje krivcev, očitno ni bilo pomembno, če po nedolžnem, in potem, ko je leta 1977 višje sodišče razveljavilo sodbo, sta bila oba obsojena, Martin na osem let zapora, Ana pa na dve zaradi pomoči pri umoru. Leto kasneje je višje sodišče njo oprostilo, njemu pa kazen zvišalo na deset let aresta. Izpustili so ga po dobrih sedmih.

Ustrahovali so priče

Spet svoboden, se je Uhernik trudil, da dokaže svojo nedolžnost. S pomočjo odvetnika Jožeta Hribernika je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno  sodišče, ki je sodbo razveljavilo in vrnilo na okrožno sodišče. To je ugotovilo, da je sojenje temeljilo na govoricah, da so nekatere priče tudi ustrahovali, in da ima Hribernik za čas kaznivega dejanja alibi.

Tožilec je zato odstopil od pregona, a krivica je ostala. Omilila naj bi jo opravičilo, ki ga je Uherniku leta 2006 izrekel takratni pravosodni minister dr. Lovro Šturm, in odškodnina, za premoženjsko in nepremoženjsko škodo je menda dobil okoli pol milijona evrov.

Režiser Boris Jurjaševič je o Uherniku posnel igrano-dokumentarni film Sramota. Kot je na njegovi predstavitvi leta 2016 povedal scenarist Zdenko Kodrič, so novomeško sodišče, odvetniki in novinarji radi pomagali s svojim gradivom, ostali pa manj. "V to nesrečno zgodbo je bilo vpletenih okrog 250 ljudi, naredil sem spisek stotih, ki sem jih želel posneti za dokumentarni del filma. Približno 30 jih je umrlo, 25 jih je pristalo na sodelovanje, ostali pa so molčali."

Ana Uhernik je bolna in zlomljena umrla leta 1991, Martin pa v spanju minuli teden. Pogreb bo v četrtek v Gabrju. Naslednji teden, 2. novembra, bi dopolnil 86 let.

Komentarjev 27
  • tamara8 20:59 23.oktober 2023.

    Vsakemu razumnemu človeku je jasno, da v Sloveniji po 1945. letu ne more biti v sodstvu nobena količkaj vplivna oseba, ki nima potrjenega življenjepisa s strani komunajzarske tovarišije!

  • Kmodri 20:41 23.oktober 2023.

    Najmanj državni pokop!

  • Ender3 20:18 23.oktober 2023.

    Sem se po naslovu na Nori24tv spraševal kaj ima sedaj že pokojnikovo ime tam početi. Sedaj mi je jasno, da ni šlo za rehabilitacijo nekega sodnega postopka. Šlo je za to, da je v tej misterični zgodbi omenjen L.Šturm..Če kdo ...prikaži več ne ve kakšno vlogo je imel pri delovanju stranke SDSs naj si poišče vire..Sramotijo se na polno..