Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

Usodna malomarnost

Potapljači PU Nova Gorica
Potapljanje. Na Krku življenje izgubil 43-letnik iz Kranja. Lani so umrli trije potapljači, letos eden.

Potapljanje v zalivu Potovišće v bližini Vrbnika se je za 43-letnega Kranjčana končalo tragično. V nedeljo zjutraj se je iz kampa sam odpravil potapljat na dah, proti večeru pa so ga začeli iskati.

Pozno zvečer so najprej našli bojo, s katero je označil kraj potopa, na globini petih metrov pa truplo. Policija o vzroku nesreče ni želela ugibati, več podrobnosti pa bo znanih po obdukciji na zavodu za sodno medicino.

Ko precenijo sposobnosti

"Nikoli se ne smeš potapljati sam. Pri jeklenkah lahko zatajijo instrumenti, pri potapljanju na dah pa je nevarno pomanjkanje kisika," opozarja Vladimir Ban s Slovenske potapljaške zveze (SPZ). V zvezi z nesrečami poudarja, da gre večinoma za "pretiravanje in razkazovanje mišic".

"Za vse lanske nesreče je bila kriva nepazljivost oziroma malomarnost. Rekreativno potapljanje je do globine 40 metrov, skoraj vse nesreče pa so se zgodile globlje. Torej so delali prekršek," dodaja.

Lani umrli kar trije

Do nedelje na SPZ letos niso evidentirali še nobene žrtve. Lani se je v Sveti Marini v Istri smrtno ponesrečil en potapljač, v okolici Trsta pa sta umrla dva. "V povprečju imamo manj kot enega ponesrečenega potapljača na leto," pravi Mitja Slavinec, predsednik SPZ, ki potapljačem pred razmahom sezone svetuje, naj upoštevajo varnostna pravila, še posebno omejitve glede globin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.