Slovenija > Črna kronika
1919 ogledov

Utajevali davke pri uvozu luksuznih avtomobilov?

Policija in nova vozila Andrej Leban
Kriminalisti na območju več policijskih uprav - Novo mesto, Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica - izvajajo hišne preiskave pri odkrivanju gospodarskih kaznivih dejanj.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da na podlagi odredb sodišča v sodelovanju s policijskimi upravami Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica v Sloveniji in tujini izvajajo 49 hišnih preiskav, opravljajo zasege dokaznega gradiva in zbirajo obvestila. Istočasno se izvajajo operativne aktivnosti na podlagi odredb sodišča v tujini. Zbirajo se obvestila in iščejo predmeti, ki bi lahko bili dokazi v kazenskem postopku. 

V aktivnostih sodeluje več kot 130 kriminalistov in policistov. Pridržanih je bilo osem oseb. 

Predkazenki postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo, policija pa sodeluje z drugimi pristojnimi nadzornimi organi (FURS) in tujimi varnostnimi organi. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, v primeru, da je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajst let.

Po poročanju spletnega portala Siol preiskujejo sume davčne utaje, med drugim pri uvozu avtomobilov višjega cenovnega razreda. Obiskali naj bi tudi podjetnika Roka Furlana.

Siol poroča, da naj bi kriminalisti obiskali tudi Furlana, ki je bil glavni dobavitelj betona pri gradnji športnega kompleksa Stožice. Furlan za portal ni bil dosegljiv, njegov oče pa je pojasnil, da je "na razgovoru".

Proti Furlanu, ki je v osebnem stečaju, v drugi zadevi sicer poteka tudi sojenje zaradi utaje 634.443 evrov davka na dodano vrednost pri uvozu sedmih luksuznih plovil v Slovenijo. Obtoženi naj bi davek utajili z uvozom sedmih motornih plovil v Slovenijo, vrednih od dobrih 300.000 evrov do slabih 900.000 evrov.

Poleg njega naj bi bila policija po poročanju portala tudi pri podjetniku Tomažu Stoparju, ki je v preteklosti trgoval z vrednostnimi papirji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:49 18.januar 2019.

    Menda je šlo za kaznivo dejanje ,ki so ga spremljali več let ? Halo ........torej ga boste še naprej spremljali namesto,da zadevo zaključite . In seveda klasika ; Gre za starega znanca policije ................Hahahaahahaha