Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Utajila za več kot 545 tisoč evrov davka

Davki Shutterstock
Novomeški kriminalisti so konec maja na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto ovadili pet osumljencev z območja Policijske uprave (PU) Novo mesto, Ljubljana in Kranj ter dve pravni osebni z območja PU Ljubljana in eno pravno osebo z območja PU Novo mesto.

Novomeščan (38 let) in 43-letni Ljubljančan sta leta 2008 kot odgovorni osebi podjetja iz Ljubljane s pomočjo ostalih osumljencev – starih 31, 34 in 37 let – odgovorne osebe dveh missing trader družb oziroma neplačujočih gospodarskih subjektov na podlagi lažnih računov za neopravljene storitve utajila za več kot 545 tisoč evrov davka na dodano vrednost.

Nakazila sta odgovorni osebi plačali na račun missing trader družb, kjer so bila denarna sredstva tudi dvignjena. Osumljenca sta nato lažne račune, ki so se nanašali na posredovanje delavcev iz tujine, upoštevala pri mesečnih obračunih davka na dodano vrednost in tako plačala manj davčnih obveznosti. Družbi, ki sta izdajali lažne račune, pa obračunanega davka nista plačali.

Skladno z določili zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja so ovadili tudi pravne osebe.

Preiskava stekla s pomočjo Dursa

Preiskava je bila po besedah PU Novo mesto uspešna tudi zaradi sodelovanja z Durs DU Novo mesto in  Ljubljana, ki sta v omenjenih družbah opravila inšpekcijske preglede in ugotovila nepravilnosti.

Kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka opravili finančno preiskavo in o ugotovitvah seznanili Okrožno državno tožilstvo Novo mesto.

Komentarjev 1
  • Lavdan 12:52 07.junij 2012.

    Tole zgoraj je lahko tudi čista izmišljotina saj ni nobenih imen.