Slovenija > Črna kronika
15838 ogledov

Utajili naj bi za 50 milijonov evrov davka

preiskave sobotainfo.com
Preiskave so potekale na območju uprav Murska Sobota, Novo mesto, Koper in Ljubljana. Sodelujejo tudi tuji varnostni organi.

Policija v sodelovanju s tujimi preiskovalci, Eurojustom in Europolom preiskuje sume gospodarskih kriminalnih dejanj, neuradno sum davčne zatajitve, preiskave pa so od jutra potekale na sedežu kmetijsko-trgovske družbe MS Ključarovci in podjetja Agrinspa v Ključarovcih pri Ljutomeru, s katerimi je lastniško povezan podjetnik Marko Slavič.

Po besedah predstavnice Policijske uprave Murska Sobota Suzane Rauš policija na območju uprav Murska Sobota, Novo mesto, Koper in Ljubljana ter ob sodelovanju s tujimi varnostnimi organi in ob koordinaciji evropskih organizacij Eurojust in Europol izvaja obsežne aktivnosti v povezavi s sumi gospodarskih kaznivih dejanj. Podrobnosti zaradi operativnih razlogov ni mogla dati.

Neuradno so kriminalisti po pisanju medijev preiskave opravili na sedežu kmetijsko-trgovske družbe MS Ključarovci in podjetja Agrinspa v Ključarovcih pri Ljutomeru pa tudi v trgovinah MS Ključarovci v Gančanih in na Tišini. Po pisanju časnika Dnevnik so s Slavičevimi družbami povezane posameznike danes preiskovali tudi na Danskem, v Nemčiji, Avstriji in na Madžarskem. Skupno je šlo za 134 hišnih preiskav zaradi utaje davkov pri prodaji soje.

Po poročanju spletnega portala pomurje.si naj bi osumljenci iz več evropskih držav z domnevnimi kaznivimi dejanji povzročili materialno škodo v višini več milijonov evrov. Več evropskih policij naj bi tako preiskovalo kriminalno združbo iz več držav, katere del je domnevno prleški podjetnik Slavič, sicer tudi znan rejec konj kasačev. Po informacijah portala sobotainfo.com naj bi bilo na terenu več kot trideset kriminalistov.

Družba očeta in sina Slavič Agrinspe je po navedbah Dnevnika prisotna tudi na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem, v Italiji, Avstriji, na Slovaškem, Češkem, v Nemčiji ter na Danskem.

Skupina naj bi z navideznim trgovanjem s sojo utajila za 50 milijonov evrov davka. V nezakonite posle pri obračunavanju davka pri uvozu in izvozu blaga v Slovenijo in iz nje naj bi bili vpleteni tudi Slavičevi podjetji. 

Po neuradnih podatkih časnika Dnevnik je Slavič pri utajah davkov uporabljal predvsem fiktivne posle, mešetaril naj bi tudi z zemljišči. Agrinspe se večinoma ukvarja s preprodajo semen sončnic, oljne repice in predvsem soje, trgujejo pa tudi z žiti in krmo oziroma tropinami sončnic in soje.

Komentarjev 3
  • borut08 13:42 24.januar 2018.

    Tako je treba!Kva nasa skurumpirana drzava in policija lopove preganja samo se,ko se vmesajo tuji organi pregona ali pa vedo,da se bodo drugace pa stran gledajo???

  • Avatar čavez
    čavez 16:33 23.januar 2018.

    To mi delaj.

Sorodne novice