Slovenija > Črna kronika
43 ogledov

V brisači k sodnici

Casiraghijev šov na sodišču. (Foto: Boštjan Tacol)
1/7
Žurnal24 main
Casiraghi. Sodnik napol golega obtoženca ne more kaznovati ali odrediti, naj ga pazniki oblečejo. Fotografije s sojenja si lahko ogledate v galeriji.

“Vidim, da imate povsem novo opremo za prihod na sodišče. Ni običajno, da ljudje hodijo tako oblečeni na sodišče,” je sodnica pozdravila napol golega 42-letnega Stephena Casiraghija, ko je po dobrih dveh letih spet sedel na zatožno klop ljubljanskega sodišča. “Prosim no, brez komentarjev,” pa je Casiraghi, odet le v brisačo in obut v copate, zavrnil sodničine dvome o njegovi izbiri oblačil za zaslišanje na sodišču.

Še enkrat o tablicah
Casiraghi se je pred sodnico, ki mu je septembra 2007 zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad 19-letno avtoštoparko dosodila 20 let zapora, spet znašel zato, ker so vrhovni sodniki delno ugodili njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti. “Še enkrat moramo presojati, ali so bile registrske tablice na vozilu, s katerim ste se prevažali med ugrabitvijo, ukradene,” je sodnica Casiraghiju pojasnila namen tokratnega sojenja.

Pol ure po pravniško
“Sodnica, vsako leto mlajši ste in vedno bolje ste videti,” je Casiraghi začel polurno predavanje o kazenskem procesnem pravu, ki ga je pripravil v svoj zagovor. “Obtoženi je podal zagovor, ki ga je praktično nemogoče povzeti,” je, potem ko je vklenjeni Casiraghi nehal prebirati obsežni kup papirjev, za zapisnik povzela sodnica. Pred dvema letoma pa se je Casiraghi zagovarjal, da mu je takrat avto brez tablic posodil nekdo, ki ga ne želi imenovati, in da ni pomembno, kako so se tablice znašle na avtu.

Brez kazni za goloto
“Sodišče lahko obtoženemu sicer naloži, da se mora obleči, če bi ocenilo, da njegovo vedenje vpliva na sojenje. To bi potem zahtevalo preložitev obravnave, kar pa bi bilo neučinkovito za samo delo sodišča,” pa z vrhovnega sodišča odgovarjajo na vprašanje, ali sodišče Casiraghija zaradi neprimerne izbire oblačila sploh lahko kaznuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.