Slovenija > Črna kronika
11717 ogledov

V domu upokojencev mu je prerezal vrat

Pohar Vinko-sojenje-1.3.2023 Mojca Marot
Srečko Hladin je komaj preživel napad pijanega sostanovalca Vinka Poharja, ki mu bodo jutri izrekli sodbo.

Lanskega januarja je bil dom upokojencev v Preboldu prizorišče prave grozljivke. Takrat 64-letni Vinko Pohar je brez znanega razloga zabodel 71-letnega sostanovalca Srečka Hladina, ko je ta spal. Preživel je samo po zaslugi hitrega ukrepanja. Tožilka Marjeta Kreča je danes na okrožnem sodišču v Celju za Poharja zahtevala 13 let zapora, njegov zagovornik, odvetnik Primož Koščak pa je predlagal prekvalifikacijo kaznivega dejanja v poskus uboja na mah.

Zagledal ga je na sebi

Spomnimo, napadalec je Hladina z dobrih devet centimetrov dolgim nožem na preklop zabodel v levo stran vratu, rana je segala vse do žrela. Glavno žilo je zgrešil za vsega centimeter. "Kar naenkrat sem začutil, da mi po ušesu nekaj teče, ko sem odprl oči, pa sem na sebi zagledal Vinka. Držal me je za roki, da jih nisem mogel premakniti, ko sem ga odrinil, da se je zvalil na tla, pa sem videl, da mi teče kri. Vprašal sem ga, zakaj je to storil, a je bil kar tiho. Nato sem kar po stopnicah stekel iz drugega nadstropja v pritličje, kjer je domska ambulanta in na srečo je bila sestra tam, da mi je pomagala zaustaviti krvavitev. Z reševalnim vozilom so me nato odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer sem ostal na zdravljenju deset dni," je tedaj dogodek za Slovenske novice opisal Hladin. 

Polovice se ne spomni

Pohar je na začetek sojenja čakal v priporu, pred začetkom sojenja pa se je zvrstilo več predobravnavnih narokov.  Njegov zagovornik po uradni dolžnosti - že drugi, saj s prvim ni bil zadovoljen - Koščak je med drugim zahteval izločitev nekaterih listin, saj je podvomil o verodostojnosti uradnega zaznamka, ki sta ga naredila policista neposredno po dejanju. Jasno naj ne bi bilo, če sta Poharja ustrezno seznanila z vsemi njegovimi pravicami, to menda ni bilo nikjer posebej zabeleženo.

Žal mu je, da ga ni zaštihal do konca

Policista Policijske postaje Žalec Rok Ules in Davorin Štabuc sta nato povedala, da sta vse naredila po pravilih, kar je nazadnje potrdil tudi Pohar, češ, da sta mu res nekaj govorila, ampak je bil tako pijan, da je komaj hodil in se polovice njunih besed sploh ne spomni. Ob tem je še obžaloval, da Hladina ni “do konca zaštihal”.

Začetek glavne obravnave je bil nato prestavljen še zaradi Poharjeve zahteve o izločitvi sodnice Ingrid Lešnik in okrožne državne tožilke Katje Leban, obtoženi pa ni hotel sodelovati niti z izvedenko klinične psihologije Sanjo Šešok, ki tako ni mogla predstaviti mnenja o njegovi morebitni osebnostni motnji.

Mimogrede, Hladin od Poharja zahteva dvajset tisočakov odškodnine, a je slednji že zatrdil, da je ne namerava plačati. 

Izrek sodbe bo jutri ob 9. uri. 

Komentarjev 5
  • jakec1575 23:11 01.marec 2023.

    ko sem prvic pogledal, sem ze mislil, da je naš bivši metadon direktor Nijza.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:02 01.marec 2023.

    Glede na kazen, ki se mu obeta in njegovo starost, mu bodo očitno dali možnost za "popravni izpit", glede na to, da je izjavil, da mu je žal, ker ga ni do konca!?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:23 01.marec 2023.

    Tole se pa bere kot kakšen ameriški film.