Slovenija > Črna kronika
231 ogledov

V drugo kriva tudi babica

Marjan Pavlin (levo), Stanislav Mijajlović (desno), Metka Kovačič (v ozadju) Jerca Božič Kranjec
Druga sodba v primeru mrtvorojenega Aleksa Salamona. Tokrat za krivo spoznana tudi babica.

Novomeška porodničarja Stanislav Mijajlović in Marjan Pavlin ter babica Metka Kovačič so včeraj slišali že drugo sodbo v primeru smrti Aleksa Salamona, ki se je pred sedmimi leti rodil mrtev. Prvič je bil za krivega spoznan le Mijajlović, zdaj, v ponovljenem sojenju, ki ga je po pritožbah zahtevalo višje sodišče, pa je sodni senat, ki mu je predsedovala Mojca Hode, poleg Mijajlovća za krivo spoznal tudi Kovačičevo, medtem ko so Pavlina znova oprostili.

Mijajloviću so prisodili 11 mesecev zapora, pogojno za dve leti, Kovačičevi pa šest mesecev zapora, pogojno za eno leto.

Ob menjavi dežurstva

Kot je v obrazložitvi povedala Hodetova, je bil plod ob prihodu v porodnišnico povsem zdrav, a je kljub temu šlo narobe, kar je senat pripisal ravnanjem oziroma opustitvi ravnanj Mijajlovića in Kovačičeve. »Izvedenci so se vsi strinjali, da je bil glavni razlog za smrt otroka pomanjkanje kisika, to pa se je zgodilo zaradi prevelikih odmerkov sintocinona (umetni popadki, op.n.), ki bi jih babica po padcu otrokovih utripov morala zmanjšati,« je navajala Hodetova.

Ob sedmi uri zjutraj bi se morala zgoditi menjava dežurstva med Mijajlovićem in Pavlinom, pa te ni bilo, saj je Pavlin v službo zamujal. »Izvedenci so prišli do enakih zaključkov, da bilo ob 7. uri potrebno porod dokončati s carskim rezom, da bi se otrok rodil živ, po mnenju Vasilija Cerarja, pa je bila zadnja ura za to ob 7.40, saj je otrok takrat že začel umirati,« je še povedala Hodetova. Ob tem je poudarila dejstvo, da če novega porodničarja ni na delovno mesto, bi moral porod dokončati stari. Pavlinova dejanja pa senat ni povezal s smrtjo otrok.

Nestrinjanje z uro smrti

»To, da je smrt nastopila ob 7.40 ne drži, saj je tudi sodni izvedenec Jože Balžic, pričal, da so poškodbe na dojenčkovi glavi, kot posledica vakuuma, ki ga je ob 8.30 opravil Pavlin, nastlale, ko je bil plod še živ,« nam je po izreku sodbe povedal Mijajlović. Prepričan je, da je nastanek teh poškodb edini preverljiv dogodek s tistega usodnega dne.

Odvetnika Mijajlovića in Kovačičeve, kakor tudi tožilka Nada Črnugelj Doltar, se bodo znova pritožili na višje sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.