Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

V dveh dneh trije v napačno smer

null Žurnal24 main
Tudi danes v Prekmurju ni šlo brez vožnje v napačno smer po avtocesti. Včeraj dva primera.

Okrog pol sedme ure zvečer je voznik zgrešil pravo smer na avtocesti Maribor–Lendava med priključkom Vučja vas in priključkom Murska Sobota, so sporočili iz prometno-informacijskega centra. Na srečo se je vožnja končala brez nesreče.

Včeraj dva v napačno smer
"Včeraj
sta bila obravnavana dva primera vožnje z osebnim avtomobilom po avtocesti v nasprotni smeri. Vse voznike opozarjamo, naj bodo pri vstopu na avtocesto previdni in dosledno upoštevajo postavljeno prometno signalizacijo. Vozniki s tako vožnjo spravijo v nevarnost sebe in druge udeležence, ki v tem času pravilno vozijo po avtocesti." Te besede iz poročila Policijske uprave (PU) Murska Sobota dajejo slutiti, da tudi nova in strožja prometna zakonodaja ne pomaga bistveno pri zmanjšanju tovrstnih prekrškov. Za vožnjo v nasprotni smeri po avtocesti po novem namreč plačate 1200 evrov, prejmete 18 kazenskih točk, vozniško dovoljenje pa vam vzamejo.

Na prvem mestu alkohol
Po podatkih policije je vožnja pod vplivom alkohola ali mamil oziroma psihoaktivnih snovi med najpogostejšimi vzroki za vožnjo v nasprotni smeri. Sledita namerna vožnja v napačno smer ter slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo.

"Ljudje se v prometu ne znajdejo"
"Enega nismo izsledili, o tem primeru smo bili samo obveščeni. Drugega voznika so izsledili kolegi s PU Maribor. Pravilno so ga odstranili, ga preusmerili in izdali plačilni nalog," nam pove Jože Prša, tiskovni predstavnik PU Murska Sobota. Na vprašanje, kaj je najpogostejši razlog za vožnjo v napačno smer, odgovori: "Mislim, da se ljudje preprosto ne znajdejo v prometu. Tega ne storijo namenoma, preprosto spregledajo signalizacijo." In še nasvet: "Naj bodo pozorni in naj spremljajo prometno signalizacijo. To je zelo nevarno dejanje in posledice so lahko tragične."

Letos smo sicer zabeležili kar nekaj primerov vožnje v napačno smer:
31. avgusta je voznik v napačno smer vozil na dolenjski avtocesti med Grosupljem in Ivančno Gorico. Po nekaj minutah je očitno ugotovil, da nekaj ni v redu, in zapeljal z avtoceste.
22. julija je na avtocesti od Ljubljane proti Novemu mestu 79-letna voznica zapeljala na nasprotni pas in ogrožala voznike. Po dveh kilometrih in pol je zapeljala na odstavni pas in ustavila vozilo.
12. februarja pa je voznik za divjo vožnjo od Bivjega pri Kopru do Črnega Kala, beg pred policijo in vožnjo v napačno smer po avtocesti dobil 2.660 evrov globe. Voznik mercedesa je po avtocesti v napačno smer vozil skozi dekanski predor pa vse do Škocjana s hitrostjo več kot 170 km/h.

Če voznik ugotovi, da se po avtocesti pelje v napačno smer, naj vozilo takoj ustavi. Če je le možno, naj to stori izven vozišča, in to tako, da ne ogroža sebe ter drugih prometnih udeležencev. Vozniki, ki se jim po avtocesti bliža vozilo iz nasprotne (napačne) smeri, naj zmanjšajo hitrost, vključijo vse štiri smerne utripalke in vozijo po desnem smernem vozišču. Obvestijo naj policijo, ki bo ustrezno ukrepala.

– Le nekaj dni pred tem, 6. februarja, sta dva voznika pod vplivom alkohola v nasprotni smeri vozila po avtocesti oziroma hitri cesti. Pijani voznik, ki je s 0,73 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka vozil v nasprotno smer po hitri cesti iz Podnanosa proti Novi Gorici, je moral do streznitve počakati na policijski postaji. Enaka usoda je doletela voznika, ki je vozil v napačno smer kar 10 kilometrov, med Dolgo vasjo in Lendavo.

– Brez tovrstnega incidenta pa ni šlo niti v šentviškem predoru. V drugi polovici januarja je namreč tam 77-letni voznik opel corse po tem, ko je prevozil predor, obrnil vozilo in odpeljal nazaj v napačno smer. Predor je prevozil brez nesreče in avtocesto zapustil v Podutiku. Slabše jo je odnesel voznik tovornjaka, ki je zapeljal v predor, čeprav se je zaradi nasproti vozečega vozila prižgala rdeča luč. Ko je prišel do zaustavljene kolone, je nenadoma zavil na prehitevalni pas in oplazil voznico osebnega vozila. Za konec naj še dodamo, da je takrat 77-letni voznik, ki ni znal pojasniti, zakaj je obrnil, prejel 300 evrov globe. Nekaj mesecev kasneje boste torej za enak prekršek plačali 900 evrov več.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.