Slovenija > Črna kronika
8484 ogledov

V hudi nesreči umrla 52-letna plezalka

Športno plezanje Silvo Babič
52-letna plezalka je bila članica enega od alpinističnih odsekov.

Včeraj smo poročali, da je v Gradiški turi umrla plezalka. Danes so z novogoriške policijske uprave sporočili, kako je prišlo do nesreče.

52-letna plezalka je s soplezalcem (oba člana enega od alpinističnih odsekov) v lastni režiji nekaj minut po 11. uri začela plezati v steni Gradiške Ture v sektorju imenovanem "Trije stebri". "Na višini okoli 25 metrov je soplezalec napravil sidrišče, od tam dalje pa je soplezalka preplezala približno sedem metrov nad varovališčem, od koder jo je varoval soplezalec. Plezalka je nato iz neznanega vzroka izgubila ravnotežje in padla navzdol nekaj metrov mimo omenjenega varovališča ter obvisela na vrvi (bila je privezana)," so policisti opisali, kako je prišlo do nesreče.

Pri padcu si je hudo poškodovala glavo in je bila v nezavesti, soplezalec pa je takoj poklical reševalce. Na kraj so prišli reševalci GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana – skupina Vipava (skupno 15 reševalcev GRS), poleg njih pa tudi policisti policijske postaje Ajdovščina in policisti novogoriške gorske policijske enote.

"Ponesrečeno plezalko in 64-letnega plezalca, ki ni bil poškodovan, je zatem na težko dostopnem pobočju prevzela dežurna ekipa za posredovanje v gorah in ju s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v dolino, vendar ob priletu helikopterja v dolino plezalka ni več kazala znakov življenja," so zapisali policisti.

Zdravnik ZD Ajdovščina je odredil sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. O tragični nesreči je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici).

Fotografija je simbolična. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.