Slovenija > Črna kronika
76 ogledov

V javnost imena ovadenih za Merkur

(Foto: null) Žurnal24 main
NPU je ovadil deset fizičnih oseb ter osem pravnih oseb zaradi osmih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Neuradno znana imena, med njimi tudi Kordež, ki pa ovadbe še ni prejel.

Kot so povedali na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), so omenjene fizične in pravne osebe ovadene zaradi utemeljenega suma treh kaznivih dejanj zlorabe položaja, dveh kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, enega kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in dveh kaznivih dejanj pranja denarja.

Ovadene osebe so pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabile svoj položaj, tako da so s preprodajo nepremičnine in poslovnega deleža oškodovale družbo in pridobile protipravno premoženjsko korist drugi družbi.

Preiskovalci NPU ovadili tudi štiri fizične osebe v primeru gospodarske družbe z območja novogoriške policijske uprave. Za STA so v Iskri Avtoelektrika potrdili, da je vpleteno njihovo podjetje.

Od leta 2007 do 2009 so trije ovadeni pri vodenju gospodarske družbe zlorabili položaj tako, da so v dogovoru z odgovorno osebo družbe z omejeno odgovornostjo, z namenom notranjega prevzema družbe sklepali pogodbe in v njeno škodo prevzemali ter tudi plačevali obveznosti družbe z omejeno odgovornostjo v skupnem znesku okoli 5,7 milijona evrov.

Slednjo pa so nato uporabili pri gospodarski dejavnosti in s pranjem tako zakrili njen izvor.

Družbo oškodovali za 32 milijonov evrov
Za izpeljavo preprodaje za protiusluge pa so ovadene osebe zahtevale, sprejele ali dale nedovoljeno korist ter s tem prav tako oškodovale družbo.

Skupno je bila tako družba od konca leta 2008 do konca leta 2009 oškodovana za več kot 32 milijonov evrov. 

Med ovadenimi menda tudi Kordež
Ali gre v tem primeru za družbo Merkur, preiskovalci niso želeli potrditi. Po naših neuradnih podatkih naj bi bil namreč med ovadenimi tudi nekdanji prvi mož družbe Bine Kordež. A ta je za STA dejal, da o ovadbi ne ve nič, saj je ni prejel. Prav tako o ovadbah ničesar ne vedo v odvetniški pisarni, ki zastopa nekdanjega prvega moža Merkurja.

Po poročanju Televizije Slovenija naj bi v prodajah poleg Kordeža in direktorice Merfina Marte Bertoncelj sodelovali še nekdanji vodilni Merkurja - Milan Jelovčan, Gregor Krajnik, Mitja Selan in Janja Kraševec, Boris Miklavčič iz Factor Leasinga ter Oto Brglez in Tomaž Ročnik iz koroškega podjetja Kograd IGM. Prav štiri Ročnikova podjetja naj bi bila poleg Merkurja, Merfina, Mersteela in Factor Leasinga tudi med osmimi ovadenimi pravnimi osebami.

V Merkurju čakajo uradne informacije
V Merkurju z ovadbami še niso seznanjeni in ker so informacije zaenkrat neuradne, predsednik uprave Blaž Pesjak do uradne potrditve ovadb za STA ne more komentirati.

Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, ki naj bi bil med ovadenimi, pa se na klice ni odzval, v njegovi odvetniški pisarni so povedali le, da o omenjenih ovadbah še ničesar ne vedo.

Spomnimo, da so decembra lani kriminalisti opravili hišno preiskavo pri Kordežu in dveh njegovih najožjih sodelavkah.

Takrat so preverjali sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja, in sicer pranje denarja.

Omenjeni naj bi si protipravno pridobili premoženjsko korist, zaradi česar jim je kranjsko sodišče prepovedalo prosto razpolaganje s premoženjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.