Slovenija > Črna kronika
26906 ogledov

V Ljubljani: 23-letnica s 17 cm dolgim nožem pokončala partnerja

Policija in nova vozila znak 113
1/3
Andrej Leban
Mama pokojnega: "Naj me pogleda v oči in mi pove, zakaj mi je vzela sina!"

V začetku februarja malo po peti uri zjutraj je Patricija Cenček v stanovanju v Ljubljani s kuhinjskim nožem partnerja Blaža Novaka zabodla v prsni koš in levo pljučno krilo ter mu zadala enajst centimetrov globoko rano. Dve uri pozneje je v bolnišnici umrl.

Cenčkova trdi, da se dogodka ne spomni natančno in da je prepričana, da mu ona tega ne bi naredila. Spomni se le, da je zagledala Blaža, ki je z rano prišel iz kuhinje.

Blaževa mama v sodni dvorani ni podvomila o njeni krivdi, piše Dnevnik. "Naj me pogleda v oči in mi pove, zakaj mi je vzela sina. Zame je morilka in morilka bo ostala do moje smrti. Kajti umorila je tudi mene in mojo družino," je izjavila.

Sodba bo znana v petek.

Krvav nož (slika je simbolična) | Avtor: Sutterstock Sutterstock
Danes so njegovi mami najprej pokazali fotografijo noža, poroča Dnevnik. V joku je potrdila, da gre za enega od dveh, ki ju je Cenčkova prinesla k hiši, ko se je preselila k njima. Sodnik je odprl tudi zaboj z zaseženimi predmeti, obtoženkinimi oblačili, krvavo krpo, s katero je pritiskala na rano, in tako dalje. Patricijo Cenček je ob tem iz minute v minuto bolj premagoval jok, čisto pa jo je iztirila kuverta številka devet z zaseženim (raztrganim) pismom, ki ga je napisala Blažu. Ko se je sodnik odločil za branje, je tako hlipala, da je odredil prekinitev. "Ni le morilka, je tudi igralka," je njeno vedenje komentirala mama umrlega, še piše Dnevnik.

Deset minut kasneje je sodnik vendarle prebral pismo, napisano maja lani, poldrugi mesec po začetku njune ljubezenske zveze. Blažu je pisala, da ne more živeti brez njega in da bi se ji brez njega zmešalo: "Hvala, ker obstajaš, ker si del mojega življenja… Zame si najboljši…" Prosila ga je, naj ji oprosti za "vse slabe stvari" in da ji je žal za vse, kar mu je slabega naredila. "Še nikoli nisem imela nikogar tako rada… Prvič v življenju res živim," je bral Bromše, Cenčkova pa si je ves čas zatiskala ušesa in ječala, poroča Dnevnik..

Na vprašanje zagovornika, kaj lahko pove o njunem odnosu, je potem odvrnila, da je bilo prvi mesec in pol vse v redu, potem pa je šlo vse navzdol. Začela sta se prepirati, enkrat jo je udaril pred prijatelji, enkrat na silo vrgel iz postelje. "Bilo je preveč drog in alkohola pri obeh. Pri Blažu sicer več, a tudi sama sem nekajkrat vzela kokain," je dejala.

Odvetnik: "Ni dokazano, da si rane ni zadal sam!"

Priče so obtoženko opisale kot vzkipljivo in nepredvidljivo. Hitro naj bi menjavala razpoloženje, v torbici pa pogosto nosila nož. Tisto noč sta se z Novakom sprla, to je razvidno iz njunih SMS-sporočil, ob prihodu domov pa je prepir slišal tudi sosed, poroča Dnevnik. Ko je klicala na številko 112 in povedala, da se je fant namerno naslonil na nož, je na posnetku slišati tudi njegove besede: "Pljuča si mi prebila!" Reševalcema in policistu pa je dejal "ona me je", je opozorila tožilka.

"Ni dokazano, da se ni sam poškodoval: morda je to storil po nerodnosti, morda namerno ali pa se je to zgodilo pri prerivanju ob prepiru. Prav tako ni dokaza, da si ni sam izvlekel noža iz rane," je po poročanju Dnevnika izjavil obtoženkin odvetnik. Ravno ta poteza je bila namreč usodna – če bi nož ostal v njem, bi verjetno preživel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 10:40 07.december 2017.

    A ji zaradi umora niso sodili+ obsodili tudi v Španiji.. ali v tujini ??

  • alen04 07:45 07.december 2017.

    Je ni večje golazni kakor mrhovinarji od odvetnikov, pokvarjenci nagravžni.