Slovenija > Črna kronika
11224 ogledov

Direktor tarna: Ne moremo več, zasedenost je kar 209-odstotna

Zapori Povšetova Anže Petkovšek Zapor na Povšetovi
V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana ni več prostora za nove pripornike. Pošiljali jih bodo v druge zapore, ki pa so prav tako prenapolnjeni.

Ne samo zdravstveni sistem, na kolenih je tudi pravosodni. V sredo so 14-dnevno stavko začeli sodniki, ki zahtevajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča o uskladitvi njihovih plač s prejemki drugih dveh vej oblasti, zakonodajne in izvršilne, poročali smo že o drastičnem pomanjkanju pravosodnih policistov, ki ne zmorejo na obravnave voziti pripornikov in zato te odpadajo, ter o natrpanosti zaporov. Toda ta bo vsak čas prekoračila vse meje, v Ljubljani jih je že ta teden.

Direktor pisal sodiščem

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan Flickr
Število zapornikov na trinajstih lokacijah po državi je pred novim letom doseglo rekord, za rešetkami jih je bilo 1700. "Skupna zasedenost je 129,8-odstotna," so nam takrat sporočili z republiške uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks). Zdaj se stanje še zaostruje.

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana Denis Perše je v sredo vsem sodiščem in drugim organom poslal dopis, v katerem jih seznanja s popolno zasedenostjo. "Navedel je, da je zavod trenutno zaseden 209-odstotno, in da v njem ni več razpoložljivih mest za nastanitev dodatnih pripornikov, ter da jih do nadaljnega ne morejo več sprejemati," smo izvedeli na Ursiksu. Prosili smo jih še za konkretne številke: na Povšetovi je zaprtih 284 ljudi, od tega 255 pripornikov, prostora je za 135. Po naših izračunih je zasedenost celo 210-odstotna.

Za Ljubljano najhuje v Mariboru

In kako rešujejo zagato? "Začasno se dodaten priliv pripornikov preusmerja na druge lokacije zaporov, ki pa so prav tako prezasedene, na kar že dalj časa opozarjamo. Njihova skupna zasedenost konstantno narašča in je trenutno že 133 odstotkov. Skupaj z ministrstvom za pravosodje intenzivno iščemo možne rešitve nastalih razmer," so nam pojasnili na Ursiksu.

Po ponedeljkovih podatkih je za ljubljanskim zaporom najhuje v Mariboru (prostora za 140 zapornikov, zaprtih je 206, 147-odstotna zasedenost), Kopru (prostora za 106, zaprtih 152, 143-odstotna zasedenost), Celju (prostora za 97, zaprtih 138, 142-odstotna zasedenost), Murski Soboti (prostora za 32, zaprtih 42, 131-odstotna zasedenost) in v našem največjem arestu na Dobu (prostora za 468, zaprtih 574, skoraj 123-odstotna zasedenost).

Zapor Dob | Avtor: Boštjan Tacol Največji slovenski zapor Boštjan Tacol
Nove pripornike, predvidene za Povšetovo, bi še najlažje usmerjali v zapor Dob Puščava, ki je zaseden zgolj 95-odstotno, prevzgojni dom Radeče (27-odstotna zasedenost) in ženski zapor Ig (90-odstotna zasedenost) pa seveda ne prideta v poštev.

Povšetovo bodo podrli

Dolgoročna rešitev naj bi bil novi zapor, ki so ga oktobra 2022 začeli graditi ob vzhodni ljubljanski obvoznici pri Dobrunjah – mimogrede, takrat je bila zasedenost zaporov še 108-odstotna – in v katerem bo prostora za 388 jetnikov. Toda ob njihovem stalno naraščajočem številu, predvsem po zaslugi tihotapcev migrantov, ki jih je skoraj tretjina, bi kazalo zapor na Povšetovi obdržati in, glede na njegovo katastrofalno stanje, obnoviti. Vendar so načrti drugačni: potem ko bo novi zapor leta 2025 predvidoma končan, bo lokacija starega namenjena onkološkemu inštitutu, v bližini pa župan Zoran Janković načrtuje neprofitna stanovanja.

Zapor Dobrunje | Avtor: gov.si Odkrili so temeljni kamen za zapor Dobrunje. gov.si
In še to, v novem zaporu se bo odprlo 200 delovnih mest za pravosodne policiste in drugo tehnično osebje. Pravosodno ministrstvo z ministrico Dominiko Švarc Pipan in Ursiks z generalnim direktorjem Bojanom Majcnom sicer pripravljata strategijo, kako pridobiti nove paznike, vendar jih ne bosta čez noč.

Sporni nakup sodne stavbe

Švarc Pipanova pa se ukvarja s še eno afero: nakupom nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Koprskemu poslovnežu Sebastjanu Vežnaverju so zanjo pred dvema tednoma nakazali 7,7 milijona evrov kupnine, čeprav je sam pred štirimi leti za stavbo odštel šest milijonov nanj. Po poročanju 24ur ministrstvo za pravosodje ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi zgradbo, ki jo bo treba še temeljito obnoviti, preplačalo. Informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče zdaj preverja Nacionalni preiskovalni urad.

Komentarjev 21
  • expost 10:20 13.januar 2024.

    Vsekakor se strinjam s tistimi, da so zapori v EU pravzaprav državni hoteli in da bi morali najhujše kriminalce kaznovati bolj rigidno (podobno kot to delajo v Rusiji). Prvi korak bi bil, da se začne stroške oskrbe in bivanja v ...prikaži več zaporu zaračunavati zapornikom, pa čeprav samo 10EUR na dan. Če ima zapornik premoženje, se dolg do države obesi s plombo/hipoteko. Tihotapce oglobiti in izgnati (prepovedati vstop za naslednjih 10 let) skupaj z migranti.

  • Pepi 08:55 13.januar 2024.

    "Zapori pokajo po šivih???"ttudi domovi za starejše občane pokajo po šivih,veliko bolj kot zapori,pa se noben ne zgane,da bi ob Litijski,za denar s katerim gradijo hotel za zaporike,zgradili dva tri domove za starejše,to zaporniško golazen pa nagnali v kolibe v ...prikaži več Kočevski rog,je prazen nič ne poka po šivih

  • Milan Dukic 18:02 12.januar 2024.

    Nazaloat sem tam vcasih delal vodstvo zapora nesposobno pazniki lutke -sluzabniki obsojencev katere podpira vodstvo zapora z pomocjo kvazi sindikalista Verka