Slovenija > Črna kronika
2 ogledov

V nekaj dneh večkrat ropal in posilil

Policisti so odvzeli prostost 26-letnemu moškemu, ki ga sumijo storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi treh spolnih napadov.

Policisti so v nedeljo v Ljubljani odvzeli prostost 26-letnemu moškemu zaradi suma treh ropov, treh spolnih napadov, protipravnega odvzema prostosti, posilstva, groženj in nasilništva. Omenjena kazniva dejanja naj bi storil med 18. in 20. julijem, od tega štiri v večeru, ko so ga policisti izsledili. Preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor.

Eno kaznivo dejanje naj bi storil na območju Policijske uprave (PU) Koper, ostale pa na območju Policijske uprave Ljubljana. Osumljeni je grožnje in nasilje nad žrtvami vršil tudi s pištolo, za katero se je v preiskavi izkazalo, da je šlo za imitacijo. Na podlagi opisov, ki jih je policija pridobivala, je osumljenega iskalo več policistov in kriminalistov, vključno s posadko policijskega helikopterja, so  povedali na PU Ljubljana.

Po poročanju POP TV je osumljeni nedavno prišel iz zapora. Na PU Ljubljana pa navajajo, da je bil že obsojen za premoženjska kazniva dejanja.

Kako ravnati ob napadu

Policisti žrtvam spolnega napada svetujejo, naj ob napadu skušajo pobegniti od storilca, pritegniti pozornost okolice s kričanjem, ga raniti do te mere, da lahko pobegne, torej cilj ni "premagati" storilca temveč omogočiti okoliščine za pobeg. Če je storilec oborožen, ne priporočajo, da se žrtev fizično zoperstavi. V tem primeru je bolje storilca pregovoriti, vzpostaviti odnos z njim, vzbuditi sočutje, razumevanje ...

V primeru, da pride do posilstva, naj se žrtev ne umiva, tušira ali briše, ker se s tem lahko uničijo pomembne sledi. Prav tako naj žrtve ne zavržejo oblačil. Žrtev naj čim prej poišče zdravniško pomoč, obvesti policijo na številko 113 ali poišče osebo, ki ji zaupa. Ta oseba naj si zapomni ali zapiše čim več zaupanih informacij o dogodku, na podlagi katerih bodo lahko kriminalisti in policisti storilca odkrili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.