Slovenija > Črna kronika
41 ogledov

V nekaj letih preprodali za milijon evrov droge

Kokain PU Kranj
Gorenjski kriminalisti so prejšnji konec tedna v sodelovanju z deželnim kriminalističnim uradom avstrijske Koroške uspešno zaključili obsežno mednarodno kriminalistično preiskavo, v kateri so obravnavali dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je več let intenzivno ukvarjala z mednarodno preprodajo in tihotapljenjem prepovedanih drog.

Več  informacij  o preiskavi sta danes na novinarski konferenci posredovala vodja  kranjskega  sektorja kriminalistične policije Primož Donoša in vodja deželnega kriminalističnega urada na avstrijskem Koroškem Gottlieb Türk.

PU Kranj | Avtor: PU Kranj PU Kranj
Pojasnila sta, da sta obe kriminalistični policiji preiskavo na terenu zaključili prejšnji četrtek; v celotni preiskavi so gorenjski kriminalisti obravnavali devet, avstrijski pa okoli 40  oseb,  med  katerimi  so  mnoge osumljene  več deset kaznivih dejanj s področja  prepovedanih  drog.

Dejavnost nadaljeval iz zapora

V zaključnih operativnih aktivnih – šlo je za 17 hišnih preiskav v obeh državah – so kriminalisti pri osumljencih zasegli več različnih vrst manjših količin prepovedanih drog, predmete za preprodajo  teh  drog  in  druge  premete,  ki  zelo  verjetno  izvirajo iz premoženjskih kaznivih dejanj.

K  preiskovalni  sodnici  okrožnega sodišča v Kranju so bile prejšnji teden prepeljane tri osebe,  dve sta v priporu, v Avstriji pa sta bili istočasno pridržani dve osebi.

Aktivnosti  v  Avstriji so sicer potekale že od leta 2012, v Sloveniji pa intenzivno od marca letos, ko so avstrijski kriminalisti v Celovcu zaradi prodaje enega kilograma heroina obravnavali slovenskega in avstrijskega državljana. Obema so avstrijski kriminalisti takrat odvzeli prostost, Avstrijca  pa  so  tudi  priprli,  vendar  je  ta kljub temu s kriminalnimi aktivnostmi  nadaljeval  iz  avstrijskih  zaporov,  s slovenskimi organizatorji se je še vedno dogovarjal za nove pošiljke prepovedanih drog iz Slovenije v Avstrijo.

Škatle z drogami | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Droge za milijon evrov

V preiskavi so kriminalisti ugotovili še, da so se osumljenci, stari med 20 in  30  let  –  v  vseh  primerih  gre  za  brezposelne  osebe  in večinoma povratnike -  z  drogo  oskrbovali  pri  29-letnemu  Ljubljančanu,  ki  je s 27-letnim  Tržičanom  vodil  organizirano kriminalno združbo. Organizatorja sta  do marca, ko je bil naročnik prijet, za prevoz droge uporabljala člane svoje  družbe – vsi so državljani Slovenije – ti pa so drogo v Avstrijo oz. v Celovec prevažali z avtomobili nižjega in srednjega cenovnega razreda.

Droga je bila namenjena enemu naročniku in nadaljnji ulični preprodaji, kar je  trajalo najmanj od leta 2012 naprej. Avstrijski trg se je z drogo, večinoma je šlo  za  srednje količine, oskrboval mesečno, preprodajali pa so heroin, kokain  in  konopljo.  V  nekaj  letih  so  osumljenci  preprodali okoli 50 kilogramov heroina ter neugotovljene količine kokaina in konoplje, v skupni
vrednosti okrog milijon eurov.

Po   marcu  je  organizacijo  prevoza  in  tudi  vse  nadaljnje  preprodaje dobavljenih prepovedanih  drog  prevzel avstrijski del kriminalne združbe, ki  je z delom zaslužka financiral potrebe za lastno uživanje droge in tudi stroške že priprtih osumljencev.

Za  kazniva  dejanja,  ki  so jih v povezavi z drogami osumljenci slovenski državljani  in  so  bila storjena v Sloveniji, je predpisana do 15-letna, v Avstriji pa 11-letna zaporna kazen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 15:57 23.julij 2015.

    Legalizirajte to drogo pa naj ti narkiči pocrkajo če jim je toliko do tega.