Slovenija > Črna kronika
21863 ogledov

V nesreči policistovega rafta utonila turistka

Rafting Profimedia Fotografija je simbolična.
Na zatožno klop kranjskega okrožnega sodišča sta sedla direktor Funturista Aljoša Horvat in voditelj rafta Žan Mekina, ki naj bi bila odgovorna za smrt mlade mame.

V nedeljo, 2. junija 2019, se je na spustu z raftom po Savi med Šobcem in Globokim pripetila tragična nesreča, v kateri je umrla 34-letna Indijka Nilofar Anjum Kazi.

Brez opravljenih tečajev

Kot izhaja iz obtožnice, ki jo je predstavil okrožni državni tožilec Primož Suknaič, so se dve indijski tričlanski družini, oba otroka sta bila stara pet let, ter angleški par prijavili na izlet z raftom, ki ga je organiralo blejsko podjetje Funturist. Njegov lastnik in direktor je 45-letni Blejčan Aljoša Horvat, sicer policist na kranjski policijski upravi, ki po Suknaičevih besedah kot izkušen raftar dobro ve, da mora imeti voditelj rafta opravljen ustrezen tečaj in izpit za reševanje iz divjih voda. Toda tistega dne je voditeljstvo čolna zaupal 27-letnemu Žirovničanu Žanu Mekini, takrat študentu na fakulteti za šport – zdaj je magister kineziologije – ki ni imel ne ene in ne druge licence. Usposobljen ni bil niti njegov spremljevalec R. M.

A to ni edini očitek, osem potnikov je bilo, tako Suknaič, opremljenih z vzgonskimi pripomočki namesto rešilnimi jopiči, prav tako nihče ni preveril, ali znajo plavati, sploh v divjih vodah.

Usodni ovinek

Spust so začeli okrog poldneva, sprva po mirni vodi, nato so pripluli na brzice, v takoimenovanem S zavoju zadeli v skalo in se prevrnili. "Žan Mekina ni imel ne teoretičnega ne praktičnega znanja in rafta ni več obvladal," je dejal Suknaič.

Vsi potniki so popadali v reko. Devet se jih je rešilo, Nilofar pa je voda odnesla z obrazom navzdol. "Če bi nosila rešilni jopič, bi jo ta obrnil na hrbet in verjetno ne bi umrla," je dodal Suknaič. Prestregli so jo kakšnih 600 metrov nižje, oživljali in odpeljali v ljubljanski Klinični center, a je bilo prepozno. Ob 22. uri je preminila zaradi multiorganske odpovedi.

"Moja žena ni znala plavati," nam je danes pripovedoval užaloščeni vdovec Abdul Samad Bašir Ahmed, ki je ostal sam s hčerko. "Bili smo na družinskem izletu. Pripeljali smo se iz Italije, kjer živimo."

Na rafting prišli iz Italije

Horvat, ki ga zagovarja odvetnica Anka Kozamernik, in Mekina, tega zastopa odvetnik Janez Koščak, krivde na predobravnavnem naroku pred kranjsko sodnico Nino Prosen nista priznala, zato bodo sodili obema ter še Funturistu kot pravni osebi.

Njuna obramba je že predlagala dodatne dokaze, med drugim zaslišanje pooblaščene pravne osebe republiške uprave za pomorstvo, ki je redno pregledovala Funturistova plovila in njihovo opremljenost z ustreznimi pripomočki.

Pooblaščenka oškodovancev Sandra Cvijanović je v njunem imenu vložila premoženjskopravni zahtevek za duševne bolečine: 35.700 evrov za Nilofarjinega moža in 32.850 za njuno hčerko.

Horvat in Mekina nista priznala niti premoženjskopravnega zahtevka, sicer pa, kot je povedala Kozamernikova, o tem že poteka pravda.

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:56 09.december 2023.

    Žalostna zgodba...se zgodi tudi najbolj izkušenim z vsemi papirji in spričevali !

  • Kmodri 16:01 08.december 2023.

    Ti novodobni kapitalisti vidijo samo profit! Nevarnost oz. varnost pa koga briga!