Slovenija > Črna kronika
240 ogledov

V Novem mestu napad na Sokolski dom

Sokolski dom Novo mesto Facebook
V dolenjski prestolnici sta sinoči dva zamasikarna moška vrgla molotovko na tamkajšnji Sokolski dom.

Ne vemo, kdo natančno je izvedel ta napad, lahko pa si mislimo, saj očividci pravijo, da je imel eden od zamaskiranih neznancev na oblačilih narisano svastiko,” za portal Žurnal24.si pove eden izmed Avtonomne kulturne cone Sokolc, ki deluje v Sokolskem domu, Maks Špelko. Nekateri očividci govorijo o svastiki, drugi o križu.


Zamaskirana neznanca sta v vhodna vrata Sokolskega doma vrgla molotovko; zagorela so vrata, poleg je bila v notranjosti postavljena lesena miza, korak naprej so še ena lesena vrata. “Ogenj se je hitro razširil, a precej hitro so prišli gasilci in policisti. Zelo korektno so opravili svoje delo, preprečili so, da bi ogenj povzročil še večjo škodo,” pove Špelko.

Kdo naj bi bla zamaskiranca, ne ve. “Lahko pa si mislimo, torej glede na simbol na oblačilih,” doda. Že pred tedni, so jim na taista vrata narisali svastiko; v Sokolskem domu so ves čas begunske krize zbirali pomoč. “Mogoče so svastiko narisali zato, ker smo jasno objavili, da so pri nas begunci dobrodošli, nacisti pa ne,” razmišlja Špelko.

Policijska preiskava glede dogodka še poteka.

Obsodba božičnega napada na Narodni dom v Novem mestu

To ni samo napad na kulturni spomenik državnega pomena in na najstarejši Narodni dom v Sloveniji. To je tudi napad na prostor, v katerem že več mesecev poteka akcija zbiranja pomoči beguncem.  Tako tu ne gre za vandalizem, ampak za dejanje, usmerjeno neposredno proti svobodni in solidarni Sloveniji,” pri tem poudarjajo v novomeški Solidarnosti.

Sokolski dom Novo mesto | Avtor: Facebook Facebook
V izjavi za javnost nadaljujejo, da je zažig vrat Narodnega doma "neposreden ulični izraz skrajne desnice, ki ima svoj dom tudi v slovenskem državnem zboru". Poudarjajo, da parlamentarna skrajna desnica s svojo sovražno, demonizirajočo retoriko do beguncev, do istospolnih in do političnih nasprotnikov neposredno spodbuja nasilna dejanja simpatizerjev nacizma. 

Ne pozabimo, da je eden glavnih akterjev slovenske skrajne parlamentarne desnice v luči begunske krize izjavil, da se bodo ljudje za »zaščito meja naše države in spoštovanje zakonitega reda začeli organizirati sami«. Očitno so se njegove besede začele uresničevati v Novem mestu, usmerjene pa so proti tistim, ki se zavzemamo za solidarnost z begunci in nasprotujemo postavljanju morilskih ograj na južni meji,” poudarja Uroš Lubej z novomeške Solidarnosti.

Dodaja, morajo vsi glavni akterji v državi, predsednik republike, predsednik vlade in predsednik državnega zbora javno obsoditi sovražna in nasilna dejanja ter retoriko in ves čas opozarjati na pomen nenasilnega ravnanja. “Potrebno je odločno ukrepati in vzpostaviti trdno fronto vseh demokratičnih sil proti fašizaciji Slovenije,” sklene Lubej.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 13:55 25.december 2015.

    Takšna dejanja so lahko tudi sporočilo vladi za hitrejše ukrepanje zahtevam varuhov reda .Kako pač kdo razume ! Vsekakor obsojanja vredno !

  • jakec1575 13:18 25.december 2015.

    Taka dejanja, leva ali desna, morajo biti aktivno obsojena. Politično in družbeno. Nikakor ne smejo postati normalnost. Očitno so nekateri že pozabili, kako se je začelo na Primorskem in še kje. Nedolžno in brez pravega druzbenega odziva vecine. Nikakor se ...prikaži več ne smemo navaditi, da je to normalno. Spirala je hitra. Vesel božič vsem.