Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

V okolici šole v Mekinjah neznani voznik v kombi vabil otroke

Policija obravnava nov primer, ko je voznik v svoje vozilo vabil otroke. Učiteljice so starše že posvarile o tem.

Učiteljice podružnične šole Mekinje so staršem svojih otrok razdelile opozorilo, da se je v okolici njihove šole v torek zvečer pojavil voznik neregistriranega kombija, ki naj bi v svoje vozilo vabil otroke. “V šoli se še dogovarjamo, kako bomo naprej. Staršem smo za začetek razdelili opozorilo, da so z dogodkom seznanjeni,” so za žurnal24.si povedali na podružnični šoli.

Opozorilo OŠ Mekinje | Avtor: Facebook Facebook

Policija je bila z dogodkom seznanjena, šlo naj bi za neznanega moškega, ki je vozil kombinirano vozilo. Kakšne barve je bilo to vozilo, še preverjamo,” pravi Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave. Poudarja, da policija ob takšnih prijavah nemudoma reagira v smeri zaščite otrok, po drugi strani pa ugotavlja tudi namen. “Vsako ogovarjanje še ne predstavlja znake kaznivih dejanj ali prekrška.

“Starši naj ne strašijo”

Policija svari, da naj se starši z otroki pogovarjajo o takšnih situacijah. “Dobro je, da pogovor poteka v času, ko starši in otroci niso obremenjeni s konkretnimi primeri, ki so objavljeni v medijih,” pravi Pučkova in izpostavi, da morajo otroci predvsem vedeti, da se ne sme vstopati v tuja vozila, da se ne sme sprejemati daril s strani neznancev in da se ne sme nasedati njihovim obljubam.

Psiholog Peter Umek pri tem izpostavi tudi, da naj starši v povezavi s tem ne razlagajo kakšnih pedofilskih zgodb. “Otroci imajo seveda zelo bujno domišljijo in s tem, da jih bomo strašili, lahko naredimo več škode, kot koristi,” pravi in doda, da naj otroke s tem v zvezi starši podučujejo na isti način, kot recimo, kako prečkati cesto.

kombi ilegalci | Avtor: PU Koper PU Koper

Punčka si je ugrabitev izmislila

Tudi v Sloveniji – sicer redko – prihaja do ugrabitve otrok, vendar skoraj v vseh primerih gre za razvezane starše. Leta 2011 je – ravno tako v Mekinjah – moški varuški ugrabil dobro leto dni staro punčko, za katero je zahteval odkupnino. Policisti so punčko našli, ravno tako tudi storilca.

Za vedno nepojasnjen ostaja primer družine Vojvoda, ki je pred več kot 25 leti izgubila takrat 12-letno hčerko. Igrala se je pred stanovanjskih blokom, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled. Našli je niso nikoli.

Prišlo pa je tudi do lažne ugrabitve,” se spominja dr. Umek, “Ko deklice ni bilo iz šole domov in so starši naredili preplah. Deklica si je, tako so ugotovili policisti, ugrabitev enostavno izmislila.

Glede neznanih vozil, kombijev, ki se pojavljajo okrog slovenskih šol, je slovenska policija v zadnjih letih obravnavala sicer več prijav, vendar k sreči nikoli tudi do dejanske ugrabitve otroka. Vse prijave s strani otrok tudi nimajo znakov prekrška ali namere po kaznivem dejanju; pred časom se je namreč med policijsko preiskavo, ki so jo opravljali na podlagi prijave, izkazalo, da je na Viču otrokom neznani voznik res ogovarjal šolarje; policisti so ugotovili, da je čakal sina, ki je bil v šoli na razgovoru za službo. Voznik je želel biti le prijazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.