Slovenija > Črna kronika
74800 ogledov

V Planici tragična smrt legendarnega vodje letalnice

Iztok Pergarec facebook
Iztok Pergarec-Ič je preminil danes popoldne med opravljanjem ogleda na servisnem objekta Čaplja v njegovi Planici.

Danes popoldne se je v Planici zgodila tragedija. Kot smo izvedeli,  je dolgoletni vodja letalnice, 64-letni Iztok Pergarec-Ič, umrl med opravljanjem ogleda na servisnem objektu Čaplja, na katerem naj bi zamakala streha. Skupaj s krovcem naj bi se vzpenjal na streho, pri tem pa omahnil z lestve. Kljub takojšnjemu oživljanju mu žal ni bilo pomoči.

Ikona Planice

"Kranjskogorski policisti so bili danes okoli 14.15 obveščeni o nesreči na območju Planice. Po podatkih, s katerimi razpolagamo, je moški padel z višine in zaradi hudih telesnih poškodb na kraju umrl. Policisti so kraj zavarovali, opravljajo ogled in zbirajo obvestila o vzroku in vseh okoliščinah nesreče, ki so predmet nadaljnje kriminalistične preiskave. Obveščena je bila tudi delovna inšpekcija. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," nam je sporočil Roland Brajič s kranjske policijske uprave.

Svojci, prijatelji in planiški delavci so v šoku onemeli. "Ič je bil ena od ikon Planice. Začel je kot zastavonoša, nato štamfač, pa vodja doskočišča in nato vodja letalnice. Od svojega 20. leta je bil vključen v pripravo skakalnic in letalnic. Seveda sem šokiran," nam je povedal športni funkcionar in strokovni televizijski komentator smučarskih skokov Jelko Gros.

O Iču njegov najboljši prijatelj

Z zlomljenim glasom je o svojem najboljšem prijatelju spregovoril tudi Emir Dizdarević-Muso: "Od majhnega sva bila skupaj. Ič je bil med pionirji akrobatskega smučanja v Sloveniji, leta 1985 me je zvlekel v Planico. On je bil vodja letalnice, jaz teptačev, še do pred petimi leti sva bila tudi zastavonoši. Sploh še nisem dojel, kaj se je zgodilo. Bil je legenda za nas vse. Brez njega bo v Planici povsem drugače."

Smrt ni prvič zarezala med planiške delavce. Lani je med vračanjem z Golice s poti zdrsnil 55-letni Tomaž Koblar in se smrtno poškodoval. Na povabilo organizatorjev zimskih olimpijskih iger 2014 je skupaj z drugimi planičarji pripravljal skakalnice v Sočiju. Seveda je bil tam tudi Iztok Pergarec-Ič.

Komentarjev 8
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:37 14.november 2023.

    A ni to tist,ki se je z zastavo spuščal po skakalnici,sam vprašam

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 06:06 14.november 2023.

    Naj počiva v miru...Ob tej priliki je morda treba posebej opozoriti na te aluminijaste lestve, ki jo ima verjetno vsak doma, če poseduje hišo ali vikend...So zelo praktične, a izredno nevarne, če se uporabljajo nepremišljeno, amatersko, itd..In tudi če vse ...prikaži več to upoštevaš, ti lahko spodrsne, še posebej ob temperaturah okoli ledišča..Pamet v glavo torej ob raznem čiščenju žlebov, ipd...

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 01:55 14.november 2023.

    najbrž se ni cipu