Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

V pretepu udeleženih 2.000 ljudi

Foxconn EPA
V domu za delavce v bližini tovarne podjetja Foxconn, ki je eden od Applovih dobaviteljev, je izbruhnil pretep, v katerem je bilo udeleženih 2.000 Kitajcev.

V kitajskem mestu Taiyuan se je vnel množičen pretep. V nekem domu se je namreč steplo dva tisoč delavcev podjetja Foxconn, ki je eden od Applovih dobaviteljev. Med drugim v tovarni proizvajajo dele za novi iphone. Štirideset ljudi je bilo ranjenih, več pa aretiranih.

Razgrajače mirilo 5.000 policistov

Pretep je izzval spor med nekaj delavci, ki pa naj ne bi bil povezan z delom. Zakaj se je na koncu pretepalo 2.000 ljudi, še ni znano. Policija je situacijo pomirila šele po desetih urah, čeprav se je z vročekrvneži ukvarjalo kar pet tisoč policistov.

Pretep bo pod drobnogled vzel tudi Foxconn, saj produkcija zaradi incidenta še vedno stoji, poleg tega pa so razgrajači poškodovali lastnino podjetja. V tovarni sicer dela 79 tisoč ljudi. Na forumih pa se vrstijo komentarji, ki za pretep krivijo varnostnika, ki naj bi udaril enega od delavcev.

Nečloveške razmere

Foxconn, ki na Kitajskem zaposluje kar milijon ljudi, je bil že večkrat tarča kritik. Neki kitajski novinar, ki je nekaj časa pod krinko delal v eni od tovarn v Taiyuanu, je poročal o nehigienskih razmerah v domu za delavce in velikem pritisku, ki so mu ljudje vsakodnevno izpostavljeni. Foxconn je obljubil, da bo izboljšal razmere in povišal plače. Spomladi se je vključil celo Apple, ki je prav tako obljubil boljše delovne razmere. Stroške reorganizacije naj bi si Apple in Foxconn delila.

Obljube očitno nista držala. Mediji so namreč poročali, da so univerze skrajšale predavanja in študente prisilile v delo v Foxconnu, ker je zaradi produkcije iphona 5 primanjkovalo delovne sile.

Komentarjev 3
  • Erika Brecelj 17:38 24.september 2012.

    A so uprizorili jailbreak?

  • sprehajalec 16:16 24.september 2012.

    Na neki točki se bomo srečali. Naša pot gre navzdol, njihova navzgor. Bojim se pa, da se trend po točki srečanja ne bo obrnil. Foxcom se bo širil in zaposloval, naša vlada pa omejuje zaposlovanje in upokojevanje. Ne boš imel ...prikaži več kje delati in ne boš upravičen do prihodkov iz ZPIZa.

  • Alena 13:49 24.september 2012.

    in tja gremo tudi mi...