Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

V Sloveniji aretirali teroriste

železnice Saša Despot
Slovenska policija je potrdila, da so na potniškem vlaku ujeli tri radikalizirane francoske državljane.

Več francoskih medijev je poročalo, da sta bila v Sloveniji aretirana radikalizirana Francoza, ki sta se v Franciji izognila nadzoru zaradi hišnega pripora in sta bila na poti v Sirijo. Na slovenski policiji so potrdili, da so policisti novembra lani izvedli postopek proti trem osebam, ki so bile v Franciji obravnavane zaradi terorizma.

Potovali brez dokumentov

Kot so pojasnili, so v začetku novembra policisti pri opravljanju rednih nalog na potniškem vlaku, ki vozi na relaciji Celje - Rogatec, izvedli postopek ugotavljanja identitete treh potnikov. Osebe niso imele nobenega potovalnega dokumenta, v postopku pa so navedle, da so državljani Francije.

Ker niso imele dokumentov, so osebe privedli v policijske prostore z namenom ugotavljanja istovetnosti. V prvi fazi policijskega postopka so osebe navedle lažne osebne podatke, v postopku pa so navajali tudi različne oziroma neusklajene izjave o namenu njihovega nadaljnjega potovanja.

Izročili so jih Franciji

V sodelovanju s francoskimi varnostnimi organi so policisti potrdili identiteto vseh treh oseb v postopku. Ugotovili so, da so bile vse tri osebe v Franciji že obravnavane za kazniva dejanja s področja terorizma. Francoski pravosodni organi so za vse tri posredovali evropske naloge za prijetje in predajo. Po zaslišanjih na sodišču v Kopru je bil za omenjeno trojico odrejen pripor in sprejet sklep o predaji Franciji, kar so konec novembra tudi storili. 

Francoski mediji: Slovenija točka postanka za teroriste

Francoski mediji, med njimi časnik Sud Ouest, so sicer poročali o dveh osebah, ki sta bili na seznamu oseb, ki so pod posebnim nadzorom policije zaradi suma radikalizacije in povezav z džihadizmom. Zato sta se morali redno javljati na lokalni policijski postaji, decembra lani pa jima je po besedah predstavnika tamkajšnjih oblasti Erica Morvana uspelo pobegniti.

Prestregli so ju v Sloveniji, ki je po pisanju francoskih medijev pogosto točka postanka za teroriste na poti v Sirijo. Identiteta dvojice ni znana. Na slovenski policiji so glede neujemanja v poročilu francoskih medijev pojasnili, da je bil opisani primer edini, ki je bil obravnavan v Sloveniji.

 

 
Komentarjev 3
  • PPiikkaa 06:14 11.februar 2017.

    Slovenske železnice naj se sramujejo svojih pokracanih vagonov, nočejo montirati kamer, da bi lahko ujeli vandale, ki čečkajo po vagonih, ki so last državljanov. To je zgled države, počečkani vagoni državnih železnic.

  • primoz.g 23:08 10.februar 2017.

    to je bola šesta grupa ujeta v mesecu MOVEMBRU :) jbgiga, ostale smo od leta 2012 spuščal ko da ništa se desilo nije, oziroma SO JIH SPUŠČALI, nazaj smo dobil pa rezultat NJIHOVEGA DELA. in še bo tega.

  • macola 19:15 10.februar 2017.

    "Novembra lani"....in februarja to spustijo v javnost... Koliko je še zgodb o teh "emigrantih", ki jih skrivajo, da narod ne znori...?