Slovenija > Črna kronika
138 ogledov

V tem trenutku se borijo z več deset požari

Požar na Hrvaškem Ivo Cagalj/PIXSELL
V tem trenutku se po Sloveniji z več deset požari še vedno borijo gasilci. V zadnjih 24 urah so okoli 50 krat posredovati pri požarih v naravi, še nekajkrat pa v zaprtih prostorih. Pozivi pristojnih: zaradi suše nikakor ne kurite v naravnem okolju!

Čeprav lahko jutri in v torek pričakujemo nekaj padavin, pa bo suša vztrajala, opozarja dežurni prognostik na Agenciji RD za okolje, Uroš Strajnar. "Padavin bo bolj malo, največ na zahodu. V hribih in gorah lahko pade več dežja, v osrednji Sloveniji bo padavin manj,“ pravi. Kar pomeni, da da se bo požarna ogroženost okolja še nadaljevala.

V tem trenutku se z več deset požari v naravi še vedno borijo gasilci. Sicer pa je tudi danes na območju celotne države še vedno razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. V naravnem okolju je prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Kazen tudi več tisoč evrov

Včeraj zvečer je v Šentjerneju požar popolnoma uničil kozolec, lopo in čebelnjak. Pri gašenju je sodelovalo 75 gasilcev. Vzrok požara še preiskujejo.

Veliko dela so imeli včeraj gasilci v Koprivi na Krasu. Tam se je nekaj po 15. uri avtomobil zaletel v drevo. Zaradi posledice nesreče je zagorelo, zaradi tega pa je zagorelo tudi okoli 200 kvadratnih metrov borovega gozdu v neposredni bližini. Da so lahko sežanski gasilci požar pogasili, so morali za nekaj časa zapreti celo cesto.

Sicer pa je večina požarov posledica kurjenja v naravi ob spomladanskem urejanju zemljišč, tudi po 18. uri pa z vseh koncev države poročajo o požarih v naravi. Na vzhodu je ponagajal še veter, zaradi katerega je bilo kurjenje še toliko nevarneje, hkrati pa je v občini Ptuj veter celo lomil drevje.

Kako velika je nevarnost, dokazuje požarna lestvica, ki denimo za Bovško in Goriško predvideva 5. najvišjo stopnjo ogroženosti, po kateri je za izbruh požarja velikih razsežnosti dovolj že iskra. Več na spletni strani Arsa.

Inšpekcijske službe izvajajo poostren nadzor, kazni pa so stroge, saj lahko dosežejo celo več tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.