Slovenija > Črna kronika
50 ogledov

V tretje čakali posnetke

Anton Hočevar (desno) in Zdenko Vidic sta v začetku julija na sodišče prišla še Žurnal24 main
Afera Ambrus. Že tretjič preloženo sojenje za domnevno oviranje policije.

Ljubljanski sodnik Andrej Baraga bo predvidoma 8. novembra po treh neuspelih poskusih začetka sojenja vendarle zaslišal Zdenka Vidica in Antona Hočevarja, Jožeta Zupančiča in Branivoja Kajdiža, ki jim tožilstvo očita napad in oviranje policistov pri varovanju romske družine Strojan. Med seboj naj bi se namreč dogovorili, da bodo 25. novembra 2006 zvečer s protesti in blokadami preprečili vrnitev Strojanovih iz Postojne v Dečjo vas.

Žaljivke in brce
Ukaz. “Kljub opozorilu poveljnika posebne policijske enote, naj ovire odstranijo in se umaknejo s ceste, razjarjene množice ni bilo mogoče pomiriti,” menijo tožilci. Domačini naj bi policiste pri tem brcali, udarjali, grabili za uniforme in jih obmetavali s kamenjem. Policisti pa so ovadili le Vidica, Hočevarja, Zupančiča in Kajdiža.

Zagovorniki štirih krajanov Ambrusa in okolice zahtevajo policijske posnetke vaških protestov proti vrnitvi Romov. Prek teh se želijo prepričati, ali so vaščani Zagradca, v katerem so imeli Strojani romski tabor, policistom res s silo poskušali preprečiti dostop do tabora s tovornim vozilom in postavitvijo lesenih ovir.

Dvakrat zaradi (ne)vabil
“Že na začetku želimo razčistiti, ali so obtoženi napadali policiste ali pa so ti udarjali obtožene,” pravi Kajdižev zagovornik Benjamin Peternelj. “Ker še niso bile izdelane vse kopije posnetkov na zgoščenkah, kjer so vidni obdolženi, je sodnik obravnavo preložil,” na ljubljanskem sodišču pojasnjujejo, zakaj četverica včeraj ni sedla na zatožno klop. Ob poskusih začetka sojenja v začetku in sredini julija sta pred sodnika obakrat stopila le Hočevar in Vidic. Kajdiž in Zupančič pa naj vabil sodišča (tudi zaradi poletnega dopusta) ne bi prejela.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.