Slovenija > Črna kronika
149 ogledov

V želodcu zapornika z Doba 15 vrečk mamil

Zapor Dob Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
V želodcu zapotrnika na Dobu, ki se je zgrudil med kosilom, našli 15 vrečk tabletk s psihoaktivnimi snovmi. Drogo mu je v zapor pritihotapil znanec, glede na veliko količino pa jo je nameraval preprodajati. Četrtina zapornikov je odjemalcev.

"Dogodek nas je presenetil, saj pri tem konkretnem zaporniku ni bilo nikoli ugotovljenih težav z odvisnostjo in indicev, da se ukvarja s preprodajo prepovedanih drog," pravi Jože Podržaj, Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

"Naš sistem se najbolj razlikuje v tem, da vsakogar individualno obravnavamo. Ko | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zgrudil se je med kosilom

V zaporu Dob se je v soboto v času kosila zgrudil 29-letni zapornik, ki na zaprtem oddelku prestaja 15 letno zaporno kazen. Tri ure pred tem ga je v zaporu obiskal znanec. Srečala sta se v prostorih zapora Dob, v delu, ki je namenjen obiskom. Obisk je trajal 50 minut in je bil delno nadziran. "Prostor je zasnovan kot restavracija s številnimi mizami, v njem je nadzor občasen. Obisk je potekal brez posebnosti, za katere se je kasneje ugotovilo, da so bile, vendar niso bile zaznane. Med zapornikom in obiskovalcem je prišlo do predaje droge," ugotavlja Podržaj.

Tablete namenjene za nadaljnjo preprodajo

Droga | Avtor: PU Maribor PU Maribor
V želodcu zapornika, ki so ga prepeljali na nujno medicinsko pomoč, so našli 15 vreč mamil, dve sta počili. "Glede na količino droge, ki so jo našli v njegovem telesu, menimo, da je bila droga namenjena za nadaljnjo prodajo," pravi Podržaj. Natančna količina droge, gre za tablete s psihoaktivnimi učinkovinami, ni znana, ker je je nekaj v želodcu že raztopilo. Stanje zapornika, ki je bil v smrtni nevarnosti, se je po zadnjih podatkih izboljšalo.

"Telesnih odprtin ne smemo pregledati"

Obiskovalca so pred vstopom v zapor pregledali, vendar pa detektor ne zaznava drog. "Pristojnosti, da bi pregledali telesne odprtine, nimamo," pravi Podržaj. "Imamo pa zakonsko možnost, da zapornika, pri katerem odkrijemo indice, ki kažejo na prenašanje droge, ločimo od ostalih in namestimo v prostor, kjer potem to snov izloči." V lanskem letu so izvedli deset takih postopkov, v letošnjem pa že sedem. Pri treh se je sum izkazal kot utemeljen.

Četrtina zapornikov uživa droge

V Dobu se niso delile le klofute, ugotavlja zaupno poročilo. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Problematika drog v zaporih je aktualna ves čas, pravi Podržaj. "Droga se v zapore prinaša in se bo prinašala, dokler bo po njej povpraševanje." Z drogo naj bi bila v stiku četrtina zapornikov, med njimi so občasni uživalci in tudi odvisniki. Glede na režim lahko obisk izvedejo na način, da sta zapornik in obiskovalec ločena s stekleno pregrado. "Ker zapornik ni bil zaznan kot uživalec drog in ni bilo indicev, da bi se ukvarjal s preprodajo, obisk ni bil izveden na ta način. Ta dogodek pa kaže, da je zapornik nedvomno trgoval."  29-letni zapornik je sicer veljal za neproblematičnega zapornika, ki je tudi korektno opravljal delo v industrijskem obratu.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.