Slovenija > Črna kronika
7893 ogledov

Vaščanom ni povedala, da je kriva za Božovo smrt

Nesreča-Turjak, 1.7.2021 PU Ljubljana
Marjeta Škulj iz Velikih Lašč je bila za smrt Božidarja Kovačiča danes obsojena na pogojno zaporno kazen.

Kristina Babnik in Darja Kovačič sta danes z grenkobo poslušali razsodbo za smrt njunega očeta Božidarja Kovačiča s Turjaka. Povzročiteljica prometne nesreče Marjeta Škulj je bila v skladu s sporazumom o priznanju krivde obsojena na leto in pet mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Na nasprotni pas

Prvega julija 2021 malo pred pol osmo zjutraj je takrat 47-letna Škuljeva z mercedesom peljala iz smeri Rašice proti Turjaku, iz neznanega razloga zavila na nasprotni vozni pas in trčila v dacio sandero pravilno vozečega 81-letnega Kovačiča. Ta je zaradi hudih poškodb trebuha umrl uro kasneje. 

Ob današnjem izreku sodbe je zagovornica Škuljeve Vlasta Petrucci oporekala premoženjskopravnim zahtevkom treh oškodovank: vdova Vida Kovačič zahteva 15.500 evrov za nepremoženjsko škodo, njeni hčerki Kristina in Darja pa po 11.300 in 11.500 evrov iz enakega razloga ter še odpovedi potovanj – za začetek julija sta obe vplačali počitnice. Po mnenju odvetnice škoda zaradi odpovedi potovanj ni pravno vzdržna, nepremoženjsko pa je v določeni meji priznala že zavarovalnica, presežka pač ne – in ga tudi njena stranka ne bo.

Vide Kovačič ni bilo na sodišče, zato pa sta Babnikova in Darja Kovačič tako sodniku Marjanu Pogačniku kot nam zunaj, na hodniku, jasno povedali, da ju izredno boli vedenje Škuljeve po nesreči. "Do danes je nisem slišala, da ji je mogoče žal. Poleg tega mama in obdolženka živita blizu, v majhnih krajih pa se vsi poznajo," je dejala Babnikova.

Pismo leto po nesreči

"Dobila sem sicer pismo Škuljeve, a šele eno leto po nesreči, ko se je že začel sodni postopek, češ da se ni zavedala, da je ona kriva za nesrečo. Po vasi pa so govorili, da je očeta kap, da je delal samomor. Ljudje so nas o tem spraševali, kar je našo stisko še poglabljalo. V vasi ni jasno povedala, da je ona kriva," je povedala Darja Kovačič.

Škuljeva se je opravičila v današnji zaključni besedi: "Žal mi je za povzročeno trpljenje. Vem, da nobena moja beseda ne more izbrisati bolečine, upam, da bo s časom vsaj malo izzvenela. Niste sami v tej bolečini, gospoda se spominjam vsak dan. Ko narediš nekaj takšnega, nisi nikoli več isti."

Sodnik Pogačnik ji je izrekel še stransko kazen prepoved vožnje kategorije B za dve leti, Kovačičevi in Babnikovo pa z odškodninskimi zahtevki napotil na pravdo.

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 16:09 06.april 2023.

    hm.. kako ste glasni ko kašen malo starejši povzroči nesrečo. kaj pa tukaj ? tiho kot miši, ko je oseba v polni zrelosti namesto da bi pazila na vožnjo delala marsikaj in ubila pravilno vozečega.. no dejmo uvest preglede za ...prikaži več vse med 40 in 50 letom. takoj, jutri..

  • Pepe007 13:35 06.april 2023.

    Kazen je videti mizerna. Ampak odškodninski zahtevki po nesreči vozila, ki je imelo plačano obvezno zavarovanje z zavarovalno vsoto, ki več kot zadošča za pokritje tega, kar sedaj dodatno želijo? Take tožbo do povzročitelja bi moralo sodišče v startu ustaviti. ...prikaži več Tožiti morajo zavarovalnico. Če se to razpase, bo treba imeti zavarovanje na zavarovanje.