Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Vdiral v računalnike, gledal in poslušal

tipkovnica Shutterstock
Z vdorom v elektronsko bančništvo si je prilastil več kot 270.000 evrov, vse je bilo pripravljeno za še 1,2 milijona evrov.


41-letnik iz Ljubljane je z "lažnimi" elektronskimi sporočili s pripetimi okuženimi datotekami vdiral v računalnike podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so pri svojem delu uporabljali sistem elektronskega bančništva. Izkoristil je njihovo nepazljivost v tem, da iz računalnikov niso odstranjevali kartic in USB-ključkov s kvalificiranimi digitalnimi potrdili. Za uspešno transakcijo prek elektronskega bančništva sistem namreč zahteva v računalnik vstavljeno kartico ali USB-ključek s kvalificiranimi digitalnimi potrdili.

Gledal in poslušal

Osumljeni je tako v obdobju od 5. oktobra do 14. novembra lani vdrl v več računalnikov pri osmih podjetjih in samostojnih podjetnikih ter jih daljše časovno obdobje nadziral (beležil je pritisnjene tipke na računalniški tipkovnici, imel je možnost vklopa spletne kamere in mikrofona) ter prestrezal uporabniška imena in gesla ter druge zaupne podatke, so sporočili s PU Ljubljana.

Denar so dobili nazaj

Osumljeni je podjetja in posameznike oškodoval za skupno 270.000 evrov, ki pa so bili oškodovanim že vrnjeni. V preiskavi so kriminalisti prav tako ugotovili, da je osumljeni že izvedel vse priprave za odtujitev nadaljnjih 1.200.000 evrov.

Za dvigovanje denarja je imel pomočnika

Prav tako je bilo ugotovljeno, da je osumljeni za dvige odtujene gotovine proti plačilu angažiral 58-letnega moškega iz Zreč, ki so ga kriminalisti prav tako kazensko ovadili za več kaznivih dejanj pranja denarja in velike tatvine. Osumljen 41- letni Ljubljančan je v priporu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.