Slovenija > Črna kronika
2135 ogledov

Več deset kriminalistov, policistov in specialcev razkrinkalo kriminalno združbo

Droge PU Nova Gorica
Preiskava je potekala več mesecev.

Novogoriški kriminalisti so v sodelovanju z italijanski varnostnimi organi oz. italijanskimi orožniki s sosednje Gorice in kriminalisti
Generalne policijske uprave v okviru več mesecev trajajoče preiskave razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedane droge na območju Slovenije in sosednje Italije.

"V začetku letošnjega leta so novogoriški kriminalisti skupaj z italijanskimi orožniki ugotovili, da sta 43-letnik in 40-letnica, oba slovenska državljana z območja novogoriške uprvne enote italijanskim državljanom prodajala prepovedano drogo heroin, kokain in MDMA, ti pa so prepovedano drogo prodajali naprej na območju Italije," razlaga Dean Božnik iz PU Nova Gorica. 

Na podlagi teh ugotovitev in novo pridobljenih podatkov so novogoriški kriminalisti obveščali novogoriško okrožno tožilstvo in pristojno sodišče, na podlagi katerih so bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi.

Moški in ženska v priporu

Kriminalisti in policisti so nato v torek, 15. maja zjutraj, odvzeli prostost omenjenemu 43-letnemu moškemu in 40-letni ženski in ju naslednjega dne skupaj s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku v Novi Gorici. 

Poleg njiju so kriminalisti ovadili še 41-letnika z območja UE Nove Gorice in 70-letnika z območja UE Ajdovščina. "Osumljeni so storitve skupno 50 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog," razlaga Božnik.

Droge | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča je po zaslišanju zoper prva dva osumljenca odredil sodni pripor. "Osumljeni so člani organizirane kriminalne združbe, ki je prodajala prepovedano drogo heroin, kokain, MDMA, konopljo," razlagajo pri PU Nova Gorica. "Prav tako so prodajali zdravila, ki vsebujejo aktivno snov in je prepovedana droga."

Pomagal je tudi 70-letnik

Omenjena osumljenca sta s prepovedano drogo zalagala kupce na območju Nove Gorice, prepovedano drogo pa sta prodajala tudi italijanskim preprodajalcem, ki so jo prodajali končnim uporabnikom na območju Italije. "Oba navedena osumljenca sta bila v preteklosti že obravnavana zaradi kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog," še razlaga Božnik. "Pri izvrševanju kaznivih dejanj pomagala 70- in 41-letnik."

V okviru preiskave so kriminalisti SKP PU Nova Gorica našli in zasegli slaba dva kilograma prepovedane konoplje, približno polovico kilograma prepovedane droge heroin in prepovedane droge kokain, več tablet MDMA (znana pod imenom ekstazi), preko tisoč tablet zdravila, ki vsebujejo prepovedano drogo, 120 rastlin prepovedane droge konoplje, ki so jo osumljeni gojili v prirejenih prostorih za gojenje konoplje.

"Zasegli smo tudi pripomočke za prodajo prepovedane droge, finančna sredstva pridobljena s prodajo prepovedane droge in druge predmete pomembne za kazenski postopek," še razlagajo pri PU Nova Gorica. "Za zasežene prepovedane droge bi na t.i. črnem trugi iztržili vsaj 55.000 evrov."

V zaključni policijski akciji, ki je potekala na območju Nove Gorice in okolici Ajdovščine, je sodelovalo več deset kriminalistov, policistov, policistov specialne enote policije in policistov s psi za iskanje prepovedane droge. Kriminalisti in policisti so opravili štiri hišne preiskave prostorov in osebnih avtomobilov in štiri osebne preiskave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.