Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Več mrtvih po eksploziji v rafineriji

Eksplozija v rafineriji v Venezueli.
1/4
Reuters
V rafineriji v venezuelskem kraju Amuay je zgodaj davi odjeknila močna eksplozija, v kateri je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 24 ljudi, 86 pa jih je bilo ranjenih. Za najhujšo nesrečo, kar jo pomni venezuelska naftna industrija, naj bi bilo krivo uhajanje plina, oblasti pa zatrjujejo, da so razmere pod nadzorom.

"Območja, na katerih je bila potrebna evakuacija, so bila evakuirana," je pojasnila guvernerka zvezne države Falcon Stella Lugo. "Situacija je pod nadzorom. Še vedno se plameni dvigajo zelo visoko, a strokovnjaki mi zatrjujejo, da nevarnosti za novo eksplozijo ni."

Lugova je pojasnila, da je bil med ubitimi tudi 10-letni deček. Poškodovanih je bilo 86 ljudi, med njimi devet huje in 77 laže.

Območje so zavarovali gasilci in pripadniki nacionalne garde. Eksplozija je odjeknila na polotoku Paraguana na zahodu Venezuele.

Do eksplozije je prišlo, potem ko je uhajajoči plin tvoril oblak, ki se je vžgal, je pojasnil venezuelski naftni minister Rafael Ramirez. Močna eksplozija je poškodovala tudi nekatere bližnje hiše.

Ramirez je dejal še, da bodo zaposleni v rafineriji ugotovili, zakaj je prišlo do uhajanja plina. Prav tako ti delavci že pregledujejo nastalo škodo. V dele rafinerije, ki jih je zajel ogenj, so sicer prekinili dotok plina.

Venezuelski podpredsednik Elias Jaua je prek Twitterja sporočil, da so na ozemlje poslali vojsko. Na poti k rafineriji je skupaj z Ramirezom in drugimi uradniki tudi venezuelski obrambni minister, je še zapisal.

Amuay je del kompleksa Paraguana, ki vključuje tudi rafinerijo Cardon. Skupaj obe dnevno obdelata okoli 900.000 159-litrskih sodov nafte in 200.000 sodov bencina. Zaenkrat še ni znano, ali bi lahko nesreča ogrozila dobavo nafte iz Venezuele, sicer članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.