Slovenija > Črna kronika
131 ogledov

Veganstvo ni zdravo za otroka

oče, otrok, dojenček Žurnal24 main
"Dojenček je umrl zaradi septičnega šoka, zastrupitve krvi," je povedal Rok Orel. Sepsa je relativno pogost pojav v tem obdobju, lahko jo dobijo tudi zdravi otroci. Samega vzroka, povsem strogo medicinsko gledano, zdravniki ne povezujejo z veganstvom.

V javnosti še vedno odmeva smrt manj kot leto dni starega otroka. Umrl naj bi zaradi zastrupitve krvi.

Zaradi problematike prehranjevanja, ki se izpostavlja pri omenjenem primeru, bo danes v UKC Ljubljana tiskovna konferenca v zvezi s prehrano otrok. Med drugim so opozorili, da omenjene konference ne želijo povezati s preminulim otrokom, temveč le opozoriti na zdravo prehrano.

Spregovorili so zdravniki Rok Orel, predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike, Ivan Vidmar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike, na vprašanja pa sta odgovarjali tudi dve strokovnjakinji s področja prehrane Marjeta Sedmak iz Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike ter Nataša Fidler Mis, vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike.

Kot je povedal Ivan Vidmar, je bil 10-mesečni otrok sprejet v enoto za intenzivno terapijo, ki sprejema najbolj ogrožene otroke v Sloveniji, takšni sta samo dve v Sloveniji, ljubljanska in mariborska. Sprejet je bil okoli okoli šestih popoldne, malo pred deseto uro zvečer pa je umrl. "Transportirali smo ga z inkubatorjem iz Novega mesta, saj je bilo stanje zelo resno."

Prehrana v prvih mesecih pomembna

Rok Orel je dodal, da se ob takšnih dogodkih zavemo, kako pomembna je zdrava prehrana pri otrocih in kako pomembno je staro načelo Važno je preprečevati in ne zdraviti. "Hrana je najpomembnejša v prvih letih življenja, ne samo za zdravje v tem obdobju, ampak tudi kasneje v otroštvu in odraslem obdobju. Pomanjkljiva in nepravilna prehrana, ki ima lahko za posledice pomanjkanje vitaminov, mineralov ... lahko vodi v motnjo rasti, razvoja, tudi intelektualnega, pogostejše zbolevanje za okužbami. Pomembna je tudi prehrana noseče in doječe matere. Na podlagi teh znanj in spoznanj so različna strokovna združevanja oblikovala smernice, kako naj se hranijo otroci v različnih starostnih obdobjih."

Otrok naj bo dojen do šestega meseca

Zadnje take smernice so oblikovali lani. Poudarjajo predvsem, da morajo biti otroci dojeni vsaj do šestega meseca. Če je to zaradi česarkoli onemogočeno, pa staršem svetujejo, naj uporabljajo različne formule, nikakor pa ne kravjega, kozjega, riževega ali drugega mleka. Novost v smernicah je, da naj bi dodajali vitamin D skozi zgodnje in kasnejše obdobje dojenčka, ker je zaradi manjše osončenosti našega območja to lahko problem.

Primer preiskujejo policisti

Okoliščine smrti preverjajo tudi na Policijski upravi (PU) Novo mesto, kjer so nam včeraj potrdili, da so bili obveščeni o slabem zdravstvenem stanju otroka, ki je istega dne v večernih urah v bolnišnici umrl. Preiskovalna sodnica je izdala odredbo za izdelavo izvedenskega mnenja o smrti otroka, ki ga opravljajo na inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.